Русенската опера си поставя нелеката задача да постави едно от най-мащабните и сложни произведения на Дмитрий Шостакович - оперната творба „Катерина Измайлова“. Това съобщи директорът Найден Тодоров. Именно в Русе през 1965 година се е състояло първото българско изпълнение на музикално-сценичната драма на големия руски композитор по мрачната повест на Николай Лесков „Лейди Макбет от Мценска околия“. Очаква се класическото заглавие да направи своята премиера половин век след първата в рамките на следващото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“, каза Тодоров.
Амбициозната програма за новия сезон в операта вече започна с поредния майсторски курс за диригенти, съобщи директорът. Публиката предстои да се наслади на спектакли като „Травиата“ на Верди /още в края на октомври/, модерната камерна опера „Случаят Мерилин Монро“, оперетата „Хубавата Елена“. Обещаната опера на Телеман „Орфей“ няма да бъде поставена поради финансови затруднения, но ще зарадваме меломаните с „друг Орфей“ - ще подготвим „Орфей и Евридика“ на Глук, от чието рождение се отбелязват 300 години, обясни маестро Тодоров. Той обеща, че възможно най-скоро в Русе ще бъде показан и театрално-музикалният спектакъл „Моцарт и Салиери“, който вече бе представен на Моцартовите празници в Правец с участието на оркестъра и хора на операта. Постановката със сигурност ще предизвика интерес, тъй като актьорските роли на Моцарт и на Салиери са поверени на двама любимци на публиката - Калин Врачански и Асен Блатечки.
Специално внимание отделяме на симфоничните концерти, каза Тодоров и посочи, че русенци ще имат удоволствието да чуят изпълнения на емблематични произведения като Девета симфония на Дворжак, Девета симфония на Малер, Първа симфония на Брамс и Първа симфония на Сибелиус. Ако един оркестър може да се справи с тези тежки творби, това означава, че той е защитил името си на филхармония, подчерта Найден Тодоров. Ще продължат образователните програми за ученици, като в тях ще бъдат включени и адаптации на опери, както и обученията и концертите по програма „Фортисимо“.
Изненади очакват и почитателите на балета. След успешните балетни турнета във Франция с „Кармен“ и в Корея със „Спящата красавица“ сега водим разговори да получим отново декорите и костюмите на спектакъла по музика на Бизе, за да го покажем отново в Русе и в България, каза директорката на балетната трупа Силвия Томова. Русенци още на 27 септември ще видят „Жизел“, а след това и „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“, „Ромео и Жулиета“, „Спящата красавица“. За втората половина на декември ще бъде подготвен балетът „Лешникотрошачката“, като по него ще работи отново хореографката Наталия Осипова, поставила заедно с Томова „Кармен“. Успоредно с това трупата ще зарадва малки и големи почитатели със „Снежанка и седемте джуджета“ по музика на Александър Йосифов. Освен на спектакли залагаме и на балетни концерти, много ми се иска да направим една балетна вечер с танци от оперни заглавия, които нямаме в нашия репертоар, каза Силвия Томова.