Очакваното пристигане в Русе на професора от Чикагския университет Самуил Рефетов не е за първи път, след като семейството му се е изселило през 1949 година, както се твърди. Първи за това съобщи русенецът Тодор Бонев, който разказа за „Утро“, че още през 2009 година професорът, откривател на Синдрома на Рефетов, за което сега е номиниран и за Нобелова награда, е бил в родния си град. Тогава се събрахме съвипускници от френското католическо училище „Санта Мария“, разказа Бонев, който е съученик на учения. Преброихме се - останали сме шестима живи съученици, каза русенецът.
„Да, наистина, Сами, както го наричам още от детинство, си е идвал в родния Русе няколко пъти“. Това потвърди за „Утро“ и инж.Веселин Петров, приятел на медицинското светило по проблемите на щитовидната жлеза. Именно инж.Петров, който от години живее в София, бе предоставил на бившия председател на Окръжния народен съвет в Русе Кирил Дочев биографични материали и публикации, свързани с професора, както и предложението Русе да почете своя именит съгражданин по подобаващ начин.
Приятелството на Веселин Петров и Самуил Рефетов, което датира още от детските им години, е било прекъснато по времето на социализма. Връзките по пощата и по телефона бяха трудни, казва Петров и добавя: „Цели петнадесет години го търсих. Накрая го открих с помощта на общи познати в Израел. Обадих му се по телефона и попитах: „Помниш ли ме?“. А той ми отговори: „Помня те, как да не те помня! Вземам аероплана и идвам да те видя!“. Той така казва - „аероплан“, а не „самолет“, говори отличен български език, но някои думи са му останали от времето, когато е живял тук, преди да емигрира с родителите си, обяснява инженерът. Тъкмо той е съдействал на професора да получи отново български паспорт, лична карта и ЕГН... 
Оттогава професорът, който е автор на ред научни открития, 9 от които фундаментални в областта на ендокринологията и педиатрията, е гостувал няколко пъти на своя приятел в София. Двамата са си идвали и в града на своето детство. Веселин Петров също е ходил на гости на Рефетов в Чикаго. В дома му има един коридор, пълен с дипломи и отличия от цял свят, само от България няма нищо, казва не без горчивина русенецът. И се радва, че сега вече в колекцията на професора ще има и родно присъствие - документът за почетното гражданство, който ще му бъде връчен от кмета Пламен Стоилов във вторник, когато ученият ще участва в медицинска научна конференция в русенската болница. Радвам се, че идеята за това на Българската академия на науката и изкуствата, на която проф.Рефетов е член от 2011 г., намери отклик в Русе, за да бъде оценена по достойнство тази изключителна личност, каза Веселин Петров.