Как Общината се грижи за паметните плочи в Русе и защо някои от тях липсват, попита на вчерашната сесия на местния парламент общинският съветник арх. Венцислав Илиев кмета Пламен Стоилов. Отговорът потвърди тъжната истина - че години наред контрол не е упражняван и на практика поддръжката им е оставена на случайността.
Повод за питането стана факт, за който „Утро“ пръв алармира - свалената плоча в памет на емблематичния кмет на Русе Кирил Старцев, която се оказа демонтирана и прибрана от бившия областен управител Кирил Блъсков и художника Славейко Петров.
Арх. Илиев, който е страстен защитник на културните ценности и на историческата памет на града, съобщи, че от доста време липсват още две паметни плочи. Едната е от фасадата на дома на ул. „Духовно възраждане“ 23, където някога е пребивавал патриархът на българската литература Иван Вазов. Другата е била монтирана на фасадата на сградата, където днес се намира Административният съд. Тя е напомняла, че някога в този имот е било немското училище, известно като Дойче шуле. Паметната плоча е поставена с решение на общинските съветници през 90-те години, а на откриването й е присъствал аташето на Германия у нас. При преустройството на сградата в Административен съд тя е махната, а след това никой не се е сетил отново да я върне на мястото й.
Общината трябва да се грижи за тези мемориални знаци, за паметта на града, не е нормално това да се оставя на гражданите, заяви арх. Илиев. И обясни, че лично той многократно е сезирал общински чиновници за липсващите плочи на Иван Вазов и Дойче шуле, но безрезултатно. Съветникът настоя да чуе дали има регистър на паметните плочи в Русе, кой се занимава с поддръжката им и дали въобще някой контролира какво се случва с тези знаци, когато сградите, на които те са поставени, се ремонтират или преустройват. Според него е учудващо, че в подобни случаи те липсват от проектите.
От името на кмета отговор даде заместникът му Димитър Наков. Той призна, че от години контрол върху паметните плочи не е упражняван, че Общината няма сключен договор за поддръжката им, нито специален бюджет. При необходимост това се прави на доброволен принцип - от Общината, граждани или фирми, обясни Наков. Той съобщи, че в Общината има каталог на паметниците и паметните плочи, но той не е актуализиран от 1989 г. Наков се съгласи с арх. Илиев, че това неглижиране не подхожда на Русе и трябва да се поправи, и обеща, че администрацията ще се заеме с поетапното актуализиране на списъка.
Зам.-кметът съобщи още, че плочата на Вазов е свалена заради ремонт на имота и се съхранява. Той заяви, че лично се ангажира да издири тази за Дойче шуле и увери, че скоро ще бъдат взети мерки и трите мемориални знака отново да бъдат поставени по местата им. Наков подкрепи арх. Илиев, че инвестиционите проекти трябва да се съобразяват с историческата памет на града.
Така и не стана ясно обаче дали в Общината ще има специалист, който да отговаря за културното и историческото наследство - нещо, за което арх. Илиев отдавна настоява, след като преди години специализираният отдел към Общината бе закрит с мотива, че контролът върху тази дейност по закон е вменен на Института на недвижимото културно наследство към Министерството на културата.