26 полицейски служители приемат сигнали за купуване на гласове и други нарушения на изборното законодателство, обяви директорът на Областната дирекция на МВР Георги Великов. Те са разпределени в пет екипа, които работят от 8 септември. Този в Русе се състои от 12 полицаи, в Бяла служителите са 5, а във Ветово, Сливо поле и Две могили екипите са от по трима човека. Връзката с тях става чрез тел. 112. Отделно в деня на изборите - 5 октомври в ОД на МВР ще действа гореща телефонна линия за сигнали за нередности, номерът на която ще бъде съобщен допълнително.
За недопускане на нарушение на изборните права на гражданите е създадено и областно звено, в което влизат Окръжният прокурор Георги Георгиев, Георги Великов и директорът на ТД „Национална сигурност“ Светослав Николаев. На първото му заседание на 9 септември са обсъдени начините за доставяне на бюлетините до урните и връщането им в РИК след изборния ден.
320 униформени ще охраняват урните от вечерта преди 5 октомври до края на изборите, каза началникът на „Охранителна полиция“ Божидар Петков. Освен, че ще следят да няма нередности в изборния ден, полицаите ще екскортират бюлетините до урните и обратно до РИК. Божидар Петков уточни още, че тези, които по една или друга причина нямат документи за самоличност, а са решили да гласуват, могат да си извадят лични карти или свидетелства, които важат само в деня на изборите, единствено в ОД на МВР. Лични карти и свидетелства могат да се изваждат и в управленията на МВР в Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили.