Румънци ползват Русе за застрахователни измами. Това е една от тенденциите, очертани през първите осем месеца на годината. Съседите идват на гости, сядат в някое от любимите си заведения, а след излизането си изведнъж драматично започват да кършат ръце, че автомобилите им са откраднати. Следва сигнал в полицията и задвижване на цялата машина в издирване на колите, докато се установи, че те изобщо не са влизали в страната, а фалшивите сигнали на румънците са най-обикновени опити за застрахователни измами.
Това е една от тенденциите в криминалната картина в Русе и региона, очертана вчера от директора на Областната дирекция на МВР Георги Великов в обзор за работата на полицията през първите осем месеца на годината.
Заради евтините румънски шмекерии се отчита ръст в кражбите на коли спрямо миналата година, но като се извадят опитите да се оберат застрахователите на север от Дунава, реалните посегателства са 10, като в половината от случаите автомобилите са открити и върнати на собствениците им.
2098 престъпления са регистрирани в региона
за осемте месеца на годината, като 670 от тях са разкрити. За същия период на миналата година са извършени 2254 престъпления, разкрити са 487. Данните показват, че броят на извършените престъпления е намалял със 156, а на разкритите се е повишил с близо 200.
Цифрите за осеммесечието показват, че имаме намаляване на престъпността, а разкриваемостта е нараснала с 11% в сравнение с миналата година. На първо място това се дължи на превенцията и на по-добрата организация, която е създадена в дирекцията след намаляване на състава при направените в края на миналата година съкращения, постоянното отсъствие на 50 униформени, които пазят турската граница от нашествието на бегълци от Близкия изток, командированите допреди няколко месеца полицаи в София, които пазеха сградата на парламента по време на ежедневните обсади от протестиращи граждани, обясни Великов.
Битовата престъпност за осеммесечието е леко намаляла в сравнение с 2013 година, а разкриваемостта е скочила двойно - от 8% на 16 на сто. В цифри това означава, че за миналата година са били извършени 697 кражби от домове, а сега набезите са 666.
За периода е
регистрирано едно убийство
Точно на Великден Пламен Петров преби до смърт 8-годишната си дъщеря в жилището им в „Здравец“. Извергът бе разкрит само за няколко часа и от задържането му е излизал от ареста само за явяване в съдебна зала при молбите му да бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение. Към графата убийства влизат и изплувалите четири трупа на удавници през това лято, уточни Георги Великов.
Намаление има и в изнудванията. През 2013 година те са били 14 с четири разкрити, а сега са 10 с 6 разкрити. Извършените хулиганства са 47, като 30 от извършителите са пратени на съд и са получили присъди. Върху този вид престъпления трудно може да се повлияе, тъй като то е в резултат на по-свободно поведение в обществото, всеобщо чувство за безнаказаност и погълнат алкохол, който прави извършителите безстрашни, подчерта полицейският шеф.
При престъпленията с наркотици също имат спад. От 89 регистрирани продажби на дрога за миналата година с арестувани 34 наркодилъри сега те са 69, като 37 разпространители са пратени на съд.
За осеммесечието са регистрирани и 44 грабежа, като 11 от извършителите са заловени. Миналата година са извършени 41 грабежа с трима разкрити бандити. Характерно за това престъпление е, че
много от потърпевшите обявяват грабеж на златни накити, за да не признаят пред роднините си, че са били измамени
Това се отнася за възрастни хора, на които се им взети пръстени и обеци, които са дали доброволно на бандитите уж да ги разгледат, а те изчезват с тях. Като се върнат по домовете си, старците се срамуват да признаят наивните си постъпки пред децата си и казват, че непознати са им извивали ръцете и са им отмъкнали бижутата със сила, уточни полицейският шеф.
Обсебванията на служебна апаратура за работа са намалели на 24 от 34 за миналата година. Разкриваемостта на недобросъвестни служители, които обикновено са взели вкъщи компютри от работа или други вещи за лични нужди, е скочила двойно. За миналата година са разкрити 7 служители, за тази те са 14.
Измамите са увеличени чувствително. От 58 за миналата година, през този отчетен период те вече са 93. Играчите основно са ветовчани, които продължават да измъкват по телефона пари от възрастни хора за измислени операции на уж пострадали техни близки. За разкриването им ние вкарваме изключително голям ресурс от служители, за да докажем, че този човек е извършил именно тази измама и тази година са разкрити 11 ветовски мошеници. За останалите измами все още няма положителни резултати, каза Великов.
Банковите измами се извършват чрез
кражби на дебитни карти, с които се теглят парите на хората
от сметките им. Това става както в града, така и в чужбина. Обикновено схемата на трансграничните измами е следната. Хакери извършват атаки върху сметките на граждани в чужбина и превеждат парите по специално разкрити разплащателни сметки на български „финансови мулета“, които тук ги изтеглят и изпират. За тази година в сектор „Икономически“ към ОД на МВР са заведени две разработки за изпиране на пари. В хода на реализацията на операция в Костанденец са заловени трима човека от Русе и от селото, в които при обиск са иззети 5 коли, 8000 лева в брой, 3 флашки за активно електронно банкиране, много мобилни телефони, СИМ карти, флаш памети, лаптопи, откраднати дебитни карти и други банкови документи. Разследването продължава до октомври, когато по случая ще има повече информация, обясни Великов. И допълни, че за тази година регистрираните банкови измами в Русе са 30 срещу 16 за миналата.
В много от случаите кражбите на дебитни карти става в семеен кръг -
дете взема картата на един от родителите и тегли пари от нея, мъж тегли пари от картата на жена си, без тя да знае и обратно и ощетените подават сигнали в полицията. Някои възрастни хора пък правят няколко транзакции, за които забравят, и като им дойдат разпечатките, се объркват от много изтеглени пари и смятат, че някой им е изтеглил парите. При проверките в банките обаче веднага се разбира, че те сами са си теглили парите. Въпреки това сигналите им се завеждат и затова те са 30.
За осем месеца само един път сме викали на помощ жандармерията при проведената специализирана операция в ромската махала в Средна кула през пролетта, посочи Великов. В останалото време дирекцията се е справяла със собствени сили.
Така по трите критерия, по които се оценява работата на полицейските дирекции, русенската се нарежда на първо място в страната по оперативно издирвателната работа. В охранителната и превантивна дейност дирекцията е на 10-то място, а в разследването сме малко по-назад. Като цяло обаче
ОД на МВР е на 10 място сред всичките 28 дирекции
по резултати за осемте месеца, което е атестат за добре свършена работа, даден и от прокуратурата, уточни полицейският шеф. И допълни, че голяма заслуга за този резултат има Икономическа полиция, която по разкриваемост е на 11-място в страната. От извършените 118 икономически престъпления цивилните ченгета са разкрили 45, докато от извършените през миналата година 124 ужилвания на белите якички са разплетени 31. Това показва, че разкриваемостта в този сектор е нараснала от 25% през 2013 година на 38.14%.