„Дунав мол“ ще посрещне пета Коледа празен и за русенци остава символ за неуспешна инвестиция, погребала в земята милиони евро. Търговският център в близост до граничния пункт с Румъния бе първият готов мол в Русе - строителството му бе напълно завършено през декември 2009 г. Отварянето му бе неколкократно отлагано, докато накрая се разбра, че интерес от наематели всъщност липсва. После за капак и основният инвеститор в проекта „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ изпадна в несъстоятелност и бе национализиран от австрийската държава за 1 евро.
В момента на фасадата на „Дунав мол“ виси огромен транспарант с мобилни телефони, на които евентуалните купувачи на сградата могат да отправят оферти. Според запознати, последното запитване е било през лятото от страна на румънски бизнесмени. Последната обявена цена е 11 млн. евро.
„Дунав мол“ трябваше да бъде първият шопинг център в Русе, проектиран по стандартите на ICSC. Концепцията му бе разработена в съответствие с международните добри практики в бизнеса. Едно от основните му предимства бе перфектното му местоположение на 4 пътни артерии - входа на Дунав мост от Румъния, София и Варна, Силистра и към централната част на града. В непосредствена близост е разположен и Индустриален парк Русе.
Съдружници в проекта бяха „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ и русенски бизнесмени, които участваха само с апортна вноска - земята под сградата. Изграждането на мола бе финансирано от австрийската компания с 15 милиона евро, отпуснати на лизинг за срок от 12 години. Негов проектант бе арх. Георги Стефанов, по чиито планове в Русе се вдигнаха още два мола - „Роял Сити“ и „Мега мол“. Обектът се изгради от фирма „Интис“ с модерни строителни технологии и висококачествени материали. Евентуалният нов собственик обаче ще трябва да намери на сградата ново приложение, тъй като е очевидно, че на Русе не му трябва още един мол.