С три шеметни концерта танцьорите от младежката формация на фолклорния ансамбъл „Русчуклийче“ към Общинския детски център за култура и изкуство омагьосаха публиката на международния фолклорен фестивал в румънския град Търговище. Фестивалът се провежда за 19 път, а „Русчуклийче“ участва в него за трети път.
Фестивалната сцена бе изградена в градския парк на фона на замъка на прочутия Влад III Цепеш, по прякор Дракула, който е бил коронясан именно в Търговище, разказа хореографката на ансамбъла Нели Гарвалова. Танците, които русенци представили, показали красотата на българските народни традиции от всички етнографски области. В трите различни програми, които младежите от „Русчуклийче“ показали в трите фестивални вечери, били включени красивите танцови спектакли „Родопска сватба“, „Арамийски игри“, „Пиринска сюита“, „Луди-млади“, „Торлашка ситница“, „Шопски танц“, който е най-новото изпълнение. В Румъния направихме неговия дебют, а русенци ще го видят скоро, при първия ни концерт в новия сезон, каза Гарвалова, която е автор на хореографията по музиката на Евтим Русков.
Освен 6-хилядната публика, която горещо аплодирала българските ритми и артистизма на „Русчуклийче“, ансамбълът впечатлил и организаторите. На финала те обявили от сцената, че русенските танцьори са поканени да вземат участие догодина в 20-ото издание на фестивала като почетни гости.