Учителите в русенските училища „Любен Каравелов“ и „Тома Кърджиев“ се присъединяват към инициативата на колегите си от шуменското СОУ „Сава Доброплодни“, които призоваха родителите да не купуват букети за първия учебен ден, а да направят дарение за пострадалите от наводненията. Те предлагат този път традицията да се носят цветя на учителите за първия учебен ден да бъде заменена от благотворителен жест, като средствата, заделени за цветя, се пуснат в специална касичка в училище и по този начин да се изрази съпричастност с бедстващите деца и техните родители в наводнените райони.
Така и ние ще подкрепим онези хора, които изпаднаха в беда тази година, и ще поставим началото на дарителските инициативи в училище за новата учебна година, коментира директорът на „Каравелов“ Росица Рангелова, която обясни, че в училището ще има касичка, предоставена от БЧК-Русе.
Предложението на учителите вече е подкрепено и от децата, които разпространяват идеята в групите на класовете в социалните мрежи.
Директорът на ОУ „Тома Кърджиев“ Юлиян Илиев коментира, че дарителската кампания в училището няма да се ограничи само с парите от незакупените букети. Смятаме, че родителите и децата ще откликнат, защото това е един благороден жест. Илиев обясни, че по-късно ще се реши дали парите да отидат за новоднените в Мизия или в Бургаско. Той се надява, че и други русенски училища ще последват примера им.