Русенска фирма, производител на течност за чистачки, попадна на прицела на „Господари на ефира“. Гражданин, закупил две туби от препарата от голяма търговска верига в София, се жалва пред репортера Боби Ваклинов, че продуктът на „ГИП“ ЕООД не става за зимни условия.
На тубите пишело, че концентратът издържа до минус 60 градуса, но човекът твърди, че това не отговаря на истината. За да докаже думите си, прави демонстрация с уред за измерване на антифриз и течност за спирачки. Мъжът уверява Ваклинов, че уредът е професионален и качествен. При замерване от едната туба излиза, че течността замръзва при по-малко от минус 10 градуса, а при втората - при минус 10 градуса.
Следва проверка на течността в автосервиз. От репортажа се вижда, че служителят там прави проверка с уред, който поне на външен вид е същият като на мъжа, който сигнализира за проблема. Механикът отсича, че препаратът няма характеристики на течност на чистачки за зимата. При такава негодна течност има опасност съдът за нея да замръзне и да се спука, пояснява той.
Становището на фирма „ГИП“ Боби Ваклинов обещава да видим в следващ репортаж от Русе.
„Утро“ обаче реши да потърси производителя, тъй като в зимните условия този продукт е търсена стока и клиентите трябва да са сигурни какво купуват.
Собственикът на „ГИП“ Веселин Венков отрече обвиненията и заяви, че гарантира за качеството на течността. Това, което видях в репортажа, не е експертно мнение, ние сме на пазара от 12 години и досега сме нямали оплаквания от качествата на продуктите си, каза Венков. Според него използваният уред не е професионален и не мери точно. Нашата продукция разполага със сертификат за качество, от 12 години сме на пазара, а единственият коректен начин да се разбере какво предлагаме, е следният: да се купи от магазина нова туба с течност и да се анализира в специализирана лаборатория, каза Веселин Венков. Той не бил сигурен, че течността в тубите е оригинална, и подозира, че фирмата може да е жертва на нелоялната конкуренция.
Венков заяви още, че очаква обаждане от „Господари на ефира“, за да даде официален отговор и да настоява за лабораторно изследване.
Една любопитна подробност за фирмата - до 2010 година съдружник в нея е бил изп. директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев, но след това продава дела си на партньора си Веселин Венков.