Германският канцлер Ангела Меркел е горда от силния бюджет на страната й и призова държавите на ЕС най-накрая да спазват общите фискални правила.

Меркел заяви пред депутатите в Бундестага, че Германия може да бъде "горда" от балансирането на федералния бюджет за 2015 г. за първи път от 45 години. След дългогодишния стремеж, това най-накрая е реалност", заяви Меркел, като добави, че икономическата активност, финансирана от кредити, най-накрая ще приключи. Бундестагът трябва да гласува бюджета в петък.

Меркел обясни, че това, което се прилага в Германия, се провежда и в Европа, където според нея ситуацията остава крехка, но реформите в страни като Испания са ползотворни. Меркел подчерта, че отклоняването от курса на реформите е най-големият риск за по-нататъшно възстановяване.

Тя призова още ЕС да задвижи бързо новите санкции срещу Русия, обяснявайки, че те винаги могат да бъдат отменени при условие на примирие. Меркел обясни, че 28-членният блок трябва да упражни натиск върху Москва, за да насърчи края на насилието в Източна Украйна. Меркел заяви, че ако оръдията замлъкнат, Германия ще бъде първата, която ще призове за вдигане на санкциите. "Санкциите не са цел сами по себе си, те се въвеждат само, когато са неизбежни", подчерта канцлерът. Тя настоя за пореден път, че може да има само "дипломатическо решение на кризата, но заяви, че пътят ще бъде "дълъг и каменист". Меркел повтори, че Германия няма да приеме нарушение на териториалната цялост на Украйна.

Според нея, въпреки конфликта, Украйна, ЕС и Русия могат да избегнат отдалечеността една от друга. "Русия може по всяко време да бъде добрият партньор. Вратата за преговори остава отворена", обясни Меркел, като добави, че възнамерява да продължи да поддържа контакт с руския президент Владимир Путин.