В срок от 30 дни Русенският административен съд ще реши дали бившият началник на отдел „Рентгенови системи“ и бивш шеф на митницата Веселин Георгиев е уволнен законно или не. Георгиев беше отстранен през пролетта на тази година с мотива, че длъжността му се съкращава. Адвокатът му обаче е категоричен, че позицията, на която бившият началник е работил, все още съществува, но под ново име. Затова Георгиев и защитникът му поискаха съдът да отмени заповедта за уволението като незаконна. Според тях цялата процедура около връчване и изготвяне на заповедта е опорочена, а Агенция „Митници“ е можела да си спести разходи на данъкоплатците, като не прави структурни промени, при които назначава неквалифицирани кадри, за чието обучение след това се плаща от бюджета. Освен това над 3 месеца в Русе е съществувала потенциална опасност от авария на рентгените на митницата, тъй като не е имало специалист, който да отговаря за тях, посочват Георгиев и адвокатът му.
На противоположната позиция са юрисконсултите на митническата структура в Русе, според които заповедта за уволнението на Георгиев е законосъобразна и правилна и поискаха съдът да я потвърди.
Както „Утро“ писа, в подобен казус бе замесен и бившият директор на ДАИ-Русе Валентин Атанасов. Той бе отстранен от шефския пост в началото на декември 2013 година заради съкращение на длъжността. През пролетта обаче спечели делото в Административния съд, който отсече, че заповедта за махането му от поста е незаконна. Според магистратите новата структура на ДАИ не е основание за освобождаване на Атанасов, защото длъжността му не се променя, ново е само наименованието й.
Дело за неправомерно премахване от директорския пост на Областно пътно управление спечели и Минчо Минчев, който бе отстранен заради навършване на пенсионна възраст. Административният съд обаче сметна, че изобщо не е имало предпоставки той да бъде уволнен, и отмени заповедта, с която са му прекратени служебните правоотношения. И двете решения обаче не са окончателни.