Успях да осъдя Явор Блъсков, похвали се Стефка Димитрова, една от потърпевшите от имотните каши в АОНСУ. Болната и отчаяна баба Стефка стана популярна миналото лято, когато огромният блок остана без ток заради неплатени сметки и живеещите в него излязоха на протест. Тогава тя заплаши да скочи от жилището си на 11-я етаж, защото без асансьор е обречена на домашен затвор и бавна смърт.
Днес болната жена живее на квартира и е удовлетворена, че е успяла да осъди строителния предприемач.
Тя завела дело за издаване на заповед за изпълнение, защото Блъсков прекратил договора й за покупко-продажба на апартамент в АОНСУ, като подписал анекс, с който се задължил да й върне платените за жилището пари. Тъй като това не се случило, тя се обърнала към Русенския районен съд. Делото обаче било прехвърлено до адресната регистрация на фирмата „Рали 2003“ към Софийски районен съд. Той вече се е произнесъл в нейна полза - че длъжникът трябва да й върне 13 000 лева. Не са удовлетворени само претенциите за начисляване на лихви върху тази сума. Заповедта за изпълнение е по чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс. Тя подлежи на обжалване, но само в частта за разноските по делото.
Въпреки че за баба Стефка има добра новина, голяма част от хората, които все още живеят в АОНСУ, продължават да са на тръни, заради насрочения за 25 септември нов опис на ипотекираните им пред Сибанк имоти. По този повод в понеделник вечерта част от засегнатите организираха събрание. На него някои получиха призовките си от съдебния изпълнител, а домоуправителката Атанаска Петрова подробно разказа какво е говорила с представител на банката. Така стана ясно, че има хора, чиито ипотеки могат да бъдат вдигнати веднага, ако платят определена такса. Тъй като в АОНСУ има различни казуси, всеки от тях ще бъде разглеждан отделно.
Представителка на Явор Блъсков също дойде на събранието. Тя се свърза по телефона с него, тъй като хората искаха да го питат ще има ли опис на 25 септември.
Не, няма да има, отрече категорично предприемачът и отбеляза, че единствен той защитава интересите им и винаги в най-тежките ситуации е с тях. Освен това произнесе обичайната си обвинителна реч към банките, частното съдебно изпълнение и медиите. Именно те по думите му били виновни за драматичната ситуация в АОНСУ и напразно се опитвали да го изкарат мошеник, но истината щяла скоро да излезе наяве.