Дрон с 6 витла, оборудван с HD камера с висока разделителна способност полетя в централното фоайе на Русенския университет и предаваше на живо записаната картина в интернет. Демонстрацията бе част от пресконференцията на създадения през април клъстър „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“, в който Русенският университет има водещо място. Една от целите на клъстъра е създаване на регулации за ползването на този тип машини.
Много е близо времето, когато България ще има нужда от правила за използването на летящите роботи. Дроновете превземат все по-големи територии от военния и цивилния живот, като до края на 2015 г. в САЩ ще има точни регламенти за използването им. Година по-късно това предстои и за Европа, което означава автоматично и България, коментираха специалистите.
По-добре ние, хората, които са наясно с материята, да помогнем в създаването на регламенти, отколкото да разчитаме на чиновници, за които летящите устройства са само резултат от Гугъл новини, каза създателят на клъстъра „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“ и на клуба по моделизъм „Приста“ инж.Явор Йотов. 
Български фирми отдавна притежават дронове, които най-често използват за видеозаснемане и събиране на информация. Макар че са достъпни и цената им започва от 40 долара за най-евтиния модел, опасностите от неправилната им употреба са реални и хората, които ги притежават, трябва да преминат поне неколкомесечен курс на обучение, обясни инж.Явор Йотов.