Самопризнания спасиха от затвор до края на дните му 29-годишния Марин Маринов, който преби до смърт над 90-годишния пенсионер Хаик Бюкюджан заради 15 лева. Заради доброволните разкрития Русенският окръжен съд даде на рецидивиста 24 години затвор при строг режим. Наказанието може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Прокуратурата поиска доживотен затвор за агресивното нападение седмица преди Великден миналата година, след което бившият шеф на общинското предприятие „Културен отдих“ от времето преди 1989 година три дни безуспешно се бори за живота си. Адвокатът на двамата му синове, които се конституираха като частни обвинители, също поиска доживотен затвор за палача на баща им. Тъй като обаче Маринов призна изцяло вината си и се възползва от преимуществото на съкратеното съдебно следствие, присъдата му трябваше да бъде намалена, както повелява законът.
Погубеният от серийния крадец всъщност бил негов благодетел. Още докато била жива съпругата на Хаик Бюкюджан, възрастното семейство давало дрехи, храна и пари на сестрата на Марин и трите й малолетни деца, а тя им помагала в домакинстването и ги обгрижвала. През това време рецидивистът често бил в затвора. Миналата година на Цветница, 28 април, Марин видял сестра си и разбрал, че отива при стареца. Сметнал, че той разполага с пари, след като помага на близките му и решил да го ограби. Тръгнал редом със сестра си към дома на Хаик, но не й казал за коварния си план. Дори не влязъл в апартамента заедно с нея, а изчакал тя да отиде до тоалетна и заедно със свой другар в грабежите, срещу когото разследването продължава, нахлули в кухнята на мъжа и започнали да му крещят да дава парите. Старецът обяснил, че няма пари, което вбесило двамата бандити и те започнали да го налагат с юмруци по лицето. След като паднал на пода, побоят продължил с ритници по цялото тяло. Сестрата на Марин пищяла да спре, но той не я послушал, а жената от страх избягала.
След зверството двамата биячи преровили целия апартамент, но намерили едва 15 лева и зарязали жертвата си в безсъзнание. След известно време възрастният мъж се свестил и с огромни усилия успял да се обади за помощ на съседка, която пък позвънила на тел.112. Въпреки усилията на лекарите Хаик нямал шанс за живот и на 2 май издъхнал.
Маринов започнал да гази закона още като непълнолетен, като основно се занимавал с кражби и грабежи. За последно излязъл от затвора на 16 октомври 2012 година, но нито си намерил работа, нито започнал да учи, а разчитал на близките си да го издържат, мотивира се прокуратурата като подчерта проявената жестокост към безпомощния възрастен човек. Марин всъщност в момента излежава присъда в затвора в Белене - 2 години и 8 месеца за кражба.
Не съм убиец. Още съм млад, дайте ми шанс. Бъдещето е пред мен. Осъзнавам какво съм извършил, но не съм искал така да стане. Съжалявам, заяви пред съда 29-годишният Марин. Адвокатът му подчерта, че рецидивистът е израснал в тежка среда, в лоши социални и икономически условия и не е целял смъртта на пострадалия. Освен това според защитата трябва да се отчете и фактът, че Марин е действал в съучастие с друго лице, чиито удари също са имали принос към фаталния резултат.
В съдебната зала вчера присъстваха и част от роднините на Марин, които след безспирни вайкания и въздишки бяха изгонени от петчленния съдебен състав.