Интересни документи, свързани с фамилията Рефетови, открила главната специалистка в Държавен архив Русе Веселина Антонова. Тя била впечатлена от новината, която съобщи „Утро“, че номинираният за Нобелова награда световно известен учен ендокринолог Самуил Рефетов ще посети родния си град Русе за първи път след изселването на семейството му през 1949 година. Работейки по книга за драматурга Константин Мутафов, която подготвят заедно с университетската преподавателка Велислава Донева, Антонова попаднала на дневниците на русенската Мъжка гимназия, където открила впечатляващо съвпадение. Съученик на Константин Мутафов и на друг виден театрал, Сава Огнянов, се оказва русенец с името Йосиф Израилев, а неговият баща се е казвал Рефет Израил, русенски адвокат.
Със сигурност тези хора имат родствена връзка с професора от Чикагския университет, смята Антонова. Нейните издирвания продължили във фондовете на Архива. И тогава открила свидетелството на Рефет Израил, с което той получава разрешение да практикува професията си в „Русенский Окръжен съд“. Веднага след това специалистката намерила и друго адвокатско свидетелство - това на д-р Самуил Рефетов, роден на 1 април 1866 г. в Русе. Самуил Рефетов е завършил право в Брюксел и там е защитил докторат, сочи документът. Няма да е изненада, ако това се окаже родният дядо на днешния именит учен, казва Антонова.
Както „Утро“ писа, очаква се Общинският съвет на своето заседание на 11 септември да гласува удостояването на родения в Русе професор Рефетов със званието „Почетен гражданин на Русе“, а на 16 септември откривателят на Рефетовия синдром да участва в научна конференция в русенската болница.