Вече осма година Русе чака корекция на река Русенски Лом в Западна промишлена зона. Само 12 месеца след големия потоп през 2005 година, когато къщи, фирми и земеделски земи бяха залети, Министерството на регионалното развитие и благоустройството избра софийското акционерно дружество „БКС Строй“ да направи проекта. Той трябваше да се финансира с държавен заем от немската банка KfW.
Но и до днес няма нищо изградено, макар че превантивните мерки срещу наводненията отдавна трябваше да бъдат факт.
След като това лято половин България бе наводнена,  потъна в разруха и дори даде жертви, „Утро“ отново се поинтересува какво става с прословутия проект. Както можеше да се очаква, той се оказа замръзнал в началната си точка. Шефът на общинска дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров съобщи, че единственото, което знае, е, че от миналата година Министерството на регионалното развитие е възложило поредната преработка на проекта. Имало избран изпълнител и толкова.
Всичко е в ръцете на министерството, но там нещата необяснимо се бавят и периодично се проектира с обяснението, че има нови по-стриктни екологични норми, които трябва да се вземат предвид, каза Димитров. И подчерта, че вече три правителства се смениха, а резултатът е един и същ. Очевидно е пълното чиновническо безхаберие.
Тъжната истина е, че след 8 години и над 1 млн. лева харчове за проектиране Русенски Лом е в същото състояние като през 2005-а, когато приливната вълна помете всичко по пътя си. И това за пореден път беше потвърдено от проверката, която след наводнението в Мизия областният управител на Русе разпореди да се направи на реките и дигите в областта.
Според Спасимир Димитров обаче насочените предписания към Община Русе не са съвсем коректни. Ние отговаряме само за язовира в Николово и там сме си свършили работата, а дигите са отговорност на „Напоителни системи“. Единствено тази до зеленчуковите градини на ул.“Св. Димитър Басарбовски“ е наша грижа и нея сме я почиствали, но сега отново ще трябва да го направим, защото пак е обрасла, отсича той.
За безумието 3 различни институции да управляват водните басейни и дигите - държавните Басейнова дирекция и „Напоителни системи“ и общините, говори и кметът на Бяла Кольо Келерджиев. Той е категоричен, че това единствено води до дезорганизация и безотговорност. Като се прибави и липсата на финансиране, не е трудно да се разбере защо природните аномалии водят до толкова трагични ситуации, казва Келерджиев.
В град Бяла например подпорната стена на река Беленска е полуразрушена. Дерето, което събира дъждовните води, пък се нуждае от почистване. Но пари за това няма. Кметът Келерджиев разказва, че проект за укрепване на подпорната стена започнал да се реализира още в мандата на неговия предшественик, само че бил стопиран. От Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ отпуснали средства за първите два етапа, но за третия отказали. Така строителството спряло, а фирмата изпълнител фалирала. Въртим се в омагьосан кръг - многократно съм молил ПУДООС проектът да бъде довършен, но те отсичат, че календарният му срок е изтекъл, а когато искам пари от Междуведомствената комисия към Министрески съвет, ми отказват, защото имало стартирал проект, разказва кметът на Бяла. Според него няма никаква логика държавата да не даде 200-300 хил. лева за превантивни мерки, а да налива милиони, след като се случи нещастие.
По река Янтра извън населеното място има образувани два острова, обрасли в дървета и храсти, заради които наносите се задържат и островите растат. Това измества реката, води до увреждане на устоите на мостовете и при високи води със сигурност реката ще излезе от коритото си, коментира Кольо Келерджиев. И обяснява, че лесният начин проблемът да се реши, е да се изсекат дърветата, за да може течението да разнесе наносите, но от Басейнова дирекция не позволявали.
Келерджиев отбелязва, че иначе изсичането на растителността трябва да става много внимателно, защото е нож с две остриета. Само дърветата и храстите вътре в коритото трябва да се премахват, но не и по брега, защото без тях той ерозира, подчертава той. 
Всички командват, но водата не търпи команди и когато дойде, ни залива, казва със съжаление кметът на Бяла. Според него лошата организация, безотговорността и липсата на координация са в основата на всички беди. Неговият опит показвал, че само проливните дъждове няма как да причинят такива големи вреди.