Русенският художник Йоаний, известен със своите нетрадиционни и провокативни изяви, този път смаял участниците във фестивала „Огненият Дунав“ с виртуозност в другото си амплоа - на кулинар с иновативен подход. Йоаний се включил в състезанието за приготвяне на рибена чорба, което е част от програмата на летните празници в Тутракан. Според неговото собствено признание успял да покаже на хората от градчето с единствения в България музей на лодките и рибарлъка, че има по-велики от тях в майсторенето на рибни изкушения.
Истината е, че в надпреварата да покажат майсторство в готвенето на рибни изкушения с хъс се включили и кметските екипи на Тутракан, Каварна и румънския град Кирнодж, водени от градоначалниците Димитър Стефанов, Цонко Цонев /по-известен като Цонко Кметъла заради рокаджийските си пристрастия и по-специално към стила хеви метъл/ и Иринел Роман. Кметът на рокаджийска Каварна смаял всички със своя специалитет „хард миди натюр“, от които някои от късметлиите, наредили се първи на опашката пред тенджерата, успели да опитат.
Русенският художник приготвил чорба от риба, като за основа взел рецепта, доверена му от бай Марин от Ряхово - някогашния личен готвач на прословутия член на Политбюро Пенчо Кубадински. Йоаний добавил естрагон, девесил, обилно нарязал копър. Подробности от рецептата русенският артист отказва да издаде, тъй като това било авторска тайна. Споделя обаче „гвоздея“, който предизвикал изненадата, но също и адмирациите на журито. На арт чорбата не пропуснал да се възхити и каварненският майстор на рока и на мидите.
Та изненадата на Йоаний се изразявала в топка мамалига, в която е добавен черен хайвер /има го в руския магазин „Берьозка“, с готовност обяснява художникът/. Тази златиста топка се пуска в порцията рибена чорба. И изглежда като залязващото слънце, гледано от брега на Дунава, пояснява Йоаний. За кулинарните си дарби той бил удостоен със специална грамота от организаторите на гастрономическия конкурс.