Контейнеровоз за отводняване на къщи и улици, за гасене на горски пожари и обезвреждане при химически аварии получи пожарната. На модулен принцип той ще доставя оборудване за различните видове произшествия, освен това с него ще може да се превозват и тежките и трудно подвижни верижни машини. Първият контейнер, който е пристигнал преди ден, е с мощна хидропомпена система с 3 помпи с дебит повече от 2000 литра в секунда. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Димитър Павлов по повод професионалния празник на пожарникарите - 14 септември.
30 огнеборци от дирекцията са участвали в отводняване на къщи и улици след наводнението в Мизия. Те са били разпределени по 10 човека с по два автомобила с помпи, които бяха получени тази година по европейските проекти. Момчетата са се представили много достойно и на 11 септември ще бъдат наградени тържествено на церемонията за почит към загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. То ще се състои от 11 часа пред Първа пожарна служба на бул.“Трети март“ 23, посочи Павлов. Той обясни, че в региона засега няма опасност от наводнения, тъй като нивата на речните корита и на язовирите са в нормални граници.
В седмицата на противопожарната безопасност от 8 до 12 септември в шестте пожарни управления - в Русе, Бяла, Ветово, Сливо поле, Две могили, и спасителният отряд ще има отворени телефонни линии за граждани от 9.30 до 12 часа. Жителите на тези населени места могат да задават въпроси на дежурните пожарникари за мерките за безопасност преди зимния сезон. През цялата седмица Музеят на пожарното дело в Първа пожарна служба ще бъде отворен за граждани.
Тази година бе спокойна за пожарната, каза още Димитър Павлов. Сигналите за бедствия са 639 срещу 768 за миналата година. 124 от тях са за пожари с материални щети, 253 са за запалени стърнища. 50% от пожарите с материални щети са в жилища, 21% са в коли. Регистрирани са 14 умишлени палежа, по които още се водят досъдебни производства. По-известните от тях са гръмналата газова бутилка във Ветово, която събори цяла къща, възбудилата се волтова дъга във фирма „Топ Мен“ и запаленият склад в „Каолин“. За късмет и трите инцидента се разминаха без жертви, няма и пострадали пожарникари, каза Павлов.