Малката София, която лежи в кувьоза в Неонатологичното отделение на АГ-комплекса, е трябвало да се роди на 15 септември, но е поела първата си глътка въздух на 11 юли. Когато това се случва, бебчето тежи едва 580 грама. Днес, почти 2 месеца по-късно, под грижите на русенските неонатолози момиченцето вече е 1100 грама. Компания й правят две недоносени близначета от Тутракан в тежко състояние. Чакат се и други близнаци в 29-та гестационна седмица. Русенските неонатолози правят чудеса, за тях и най-миниатюрното бебе е живо дете, а не „биологичен отпадък“ както скандална здравна наредба определя родените под 800 г и преди 26-та гестационна седмица. „Има ръст на недоносените бебета заради социални фактори. В отделението имаме 6 интензивни легла, постоянно има до 15 деца, а в сектора за постинтензивни грижи - по 10-12 деца. И основният ни проблем е, че кувьозите не достигат“, обясни д-р Нина Радева, началник на отделението.
В сектора за недоносени деца в МБАЛ-Русе очакват апаратурата от закрития Дом „Майка и дете“ да им бъде предоставена безвъзмездно. Писмо с такова искане е изпратено до Министерство на здравеопазването, но отговорът с дата 8 август не дава надежда, че това ще се случи. В него се казва, че ще се спазва Наредбата за ликвидация на лечебните заведения, което ще рече, че приоритетно медицинската апаратура ще бъде предоставена  на други лечебни заведения със същия статут, т.е. на други домове за медико-социални грижи в страната, където има сектор „Недоносени деца“. Главният секретар на министерството Теодора Андреева се позовава и на становище на директора на русенския дом д-р Огнянова. „Утро“ обаче не успя да се свърже с нея вчера, за да чуе мнението й.
Същото писмо е адресирано и до Общината, и до областния управител, които подкрепят искането на болницата. Според шефа на дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ Мариела Личева медицинската апаратура е редно да се предостави на неонатологията в МБАЛ-Русе. Тя напомни, че когато Общинският съвет е гласувал да се започне процедура по закриване на дома, съветниците изрично са настояли да се помисли за недоносените деца на Русе и Министерството на здравеопазването да подкрепи грижата за тези деца в държавната болница. Личева подчерта, че в резултат на това недоносените бебета от дома са били прехвърлени в МБАЛ-Русе. Не намирам за редно медицинската апаратура да стои неизползвана или пък да се предоставя на други домове в страната, каза Личева. По думите й Общината твърдо стои зад тази позиция и за това е потърсила подкрепата и на областния управител.