ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" препоръчва предприемането на допълнителни превантивни мерки в областите с интензивни валежи.

Писмо с указания е изпратено до областните управители на Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Ст. Загора, Ямбол и Хасково, съобщиха от МВР.

Продължава усложнената оперативна обстановка на територията в страната, предизвикана от интензивните валежи. Очакванията са валежите да продължат и през следващото денонощие, което ще бъде причина за повишаването на речните нива на почти всички реки на територията на областите на Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Ст. Загора, Ямбол и Хасково. От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" препоръчаха предприемането на допълнителни превантивни мерки в областите с интензивни валежи и изпратиха писма с указания до областните управители.

Експертите на Дирекцията напомнят, че незабавно трябва да бъдат прегледани задълженията на всички структури – местни и държавни, заложени в областните планове за защита на населението при наводнение. Важно е да бъде осигурено непрекъснато наблюдение на критичните участъци по поречията на реките и водоемите, както и състоянието на язовирните стени и хидротехническите съоръжения към тях. Необходимо е да се създаде и организация за своевременно информиране на хората в критичните участъци, с готовност за евакуация. При настъпване на критична ситуация местната власт трябва незабавно да подаде информация до засегнатите граждани и до силите на Единната спасителна система.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" припомнят, че служителите й по места са в оперативна готовност и ще окажат необходимото съдействие за изпълняване на тези превантивни действия.