Болна, самотна и безработна жена ще получи надомна работа благодарение на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“. Директорката Мариела Личева и нейният екип съдействат на русенката за лечение, битови нужди и подготвят документите й, за да се яви на ТЕЛК. С тежките проблеми на тази жена те се заемат, след като тя потърсила общинска подкрепа в приемния ден на кмета Пламен Стоилов.
Тъй като жената е с куп заболявания, които не й позволяват да работи какво да е, а няма никакви доходи, ние решихме, че е добре да се свържем с Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници и на Синдиката на самонаетите и неформални работници „Единство“, разказва Личева. В отговор Златева пристига в Русе, за да се срещне с жената и да уточни с нея каква дейност е подходяща за здравословното й състояние. Трогната от нейната съдба, от името на синдикат „Единство“ Виолета Златева й дарява и 500 лева.
Както става ясно, парите ще отидат за покриване на осигуровките на 50-годишната Таня Тодорова, които не са плащани от 2005 година.
Общината също ще подкрепи финансово самотната жена с еднократна помощ, чийто размер не може да бъде по-голям от 1000 лв. Личева разказа, че нейният екип се е заел да й уреди актуални медицински документи, които тя да представи пред ТЕЛК, за да може да получава пенсия по болест. Таня имала дихателни и сърдечни проблеми, високо кръвно, а ставите й били за смяна.
В момента тя живее в общинско жилище в „Чародейка“ заедно с още 3 жени, но заради здравословните й проблеми е необходимо да има самостоятелен санитарен възел, така че сега търсим възможност да я пренастаним, поясни още Личева.
Според Виолета Златева старанията на администрацията да подкрепят изпадналата в беда русенка, са впечатляващи. „Работим с институции от цялата страна, но такова отговорно отношение, толкова бърза и адекватна реакция за пръв път виждаме“, казва тя. Затова при визитата си в Русе Златева специално се е срещнала с екипа на дирекцията, за да им благодари.
Личева се надява, че предприетите действия ще помогнат на Таня да задоволи минималните си нужди, а когато покрие осигуровките си, да може и да се лекува адекватно.