Паметната плоча на кмета на Русе през периода 1934-1944 година Кирил Старцев не е открадната, а грижливо прибрана, защото криеше опасности. Това съобщиха в „Утро“ бившият областен управител Кирил Блъсков и художникът Славейко Петров.
Още преди около 10 дни Блъсков забелязал, че тежката около 20 килограма гранитна плоча е увиснала и може всеки момент да падне. Освен че това ще доведе до пълното й строшаване, има и рискове да пострадат преминаващи хора. Затова я откачил и оставил на тротоара, където никой не я пипнал. Там паметната плоча стояла 3 дни и въпреки сигнала до местната структура, отговаряща за паметниците на културата, реакция нямало.
„Затова реших аз да си изпълня гражданския дълг и да прибера плочата, а дали някой ще реагира - не знам“, обясни за „Утро“ Блъсков. Сега гранитната плоча е на склад в бившата закусвалня, на чиято фасада бе окачена. От нея са паднали букви и цифри, като част от тях не са откраднати, а просто отлепени и трябва наново да се поставят.
„Утро“ бе сигнализиран за липсата на плочата от  Сашо Апостолов, който лично я е изработил. Той помислил, че е откъртена и открадната, и изля възмущението си от вандалския акт. Но се оказа, че плочата не е паднала в жертва на мародери. Прибрана е от съвестни граждани и чака да бъде поставена отново на мястото си на ул.“Кирил Старцев“ от отговорните за това институции.