Осъденият на първа инстанция от Русенския окръжен съд бивш варненски общинар Ивайло Костов е кандидат за депутат от листата на „България без цензура“ в морския град, в която е поставен на седмо място. Освен това отскоро Костов е назначен като старши юрисконсулт в Басейнова дирекция-Варна. За това сигнализира в „Утро“ съгражданка на бившия общинар, а проверка установи, че това действително е така.
„Не е удачно такава фигура като него да влиза в парламента. Той е известен с нехубави неща във Варна. Баща му има солидни връзки и го урежда навсякъде. Нямам личен конфликт с него, но се дразня от подобни неща“, заяви варненката, която пожела да остане анонимна.
Самият Костов заяви пред „Утро“, че не отказва коментар по темата, но не може това да стане на момента и помоли да бъде потърсен отново следващата седмица.
Ивайло Костов получи най-тежката присъда по аферата „Щастливото бебе“ - 3 години условно с 5 години изпитателен срок, конфискация на 1/4 имущество във варненско село, както и 1/4 от поземлен имот във Виница. Бившият общинар бе глобен и с 6000 лева от Окръжния съд в Русе. Прокуратурата обаче му поиска затвор и затова присъдата се оспорва. В схемата бе замесен и екстрасенсът и бивш кандидат за общински съветник в Русе Божидар Караджов.
Костов е син на известен бизнесмен и собственик на заведения в Златни пясъци, бивш директор и юрисконсулт на Община Варна. Той изиграл лошият и измислен прокурор от морската столица Георги Василев, който трябвало да съобщи на собственика на верига магазини „Щастливото бебе“ Петър Петров, че срещу него започва дело за пране на пари. Екстрасенсът Караджов пък се представял за бившия окръжен прокурор на Варна Лъчезар Добрилов, който можел да отърве бизнесмена от тежките обвинения, въпреки че от години бил покойник. Първоначално планът на шайката, в която са още бившите партньори в живота от Русе Камен Георгиев и Десислава Иванова, русенецът Илиян Богданов и роденият в Шумен Георги Нейчев, бил да оскубят 200 000 евро, но после решили сумата да се намали наполовина и му поискали 200 000 лева. Човекът си платил, а Ивайло, Камен, Божидар и Десислава си разделили по около 67 000 лева. Бързото и безпроблемно облажаване обаче им се усладило и „прокурорът“ поискал още 60 000 евро за замазване на очите на комисията за отнемане на незаконно имущество. Тогава на Петров му писнало и започнал да отлага изплащането на парите. За да го мотивират, мнимите разследващи започнали да му подхвърлят информация, че познават дъщеря му, че знаят, че тя пуши трева и може да й подхвърлят наркотици. Дори изпратили на момичето заплашителен SMS с двусмислено съдържание, че се задава силен дъжд, а тя се разхожда без чадър. В крайна сметка всички, без Георгиев, върнали парите на рекетирания бизнесмен.
Макар прокуратурата да поиска четири ефективни присъди - за Ивайло Костов, Камен Георгиев, Георги Нейчев и Илиян Богданов, съдът наказа всички с условни присъди. Делото пред второинстанционния Апелативен съд във Велико Търново все още не е насрочено, обясни адвокатът на Костов Иван Ангелов. Той допълни, че при кандидатстването си за работа и за участие в изборите Костов е представил данни, че е подсъдим.