Партия „Нова алтернатива“ на бившия министър на отбраната Николай Цонев ще участва в изборите на 5 октомври в Русе като неформална коалиция с новата формация „КОИ - Компетентност, отговорност и истина“ и с Българска национална федерация по металдетектинг. Водач на листата й от 11 души е 37-годишният икономист Борис Мачев от „Нова алтернатива“, но най-известният участник в нея е поставеният на второ място бивш областен управител Румен Януаров, предложен от КОИ. Януаров заяви пред „Утро“, че се включва в листата на „Нова алтернатива“, защото партията се доминира от военни, а той смята, че те са по-добри от полицаите, които са ни управлявали. Самият аз съм запасен офицер, споделям позицията на двамата политически партньори срещу статуквото, каза още Януаров.
Партия „КОИ“ е в политиката отскоро. В Русе нейн областен координатор е Евгени Гатев, управител на фирма „Сектрон“. Той обясни, че в новата формация членуват само хора от бизнеса, които досега не са се занимавали с политика. Участваме в изборите, защото искаме да се чуе гласът ни, коментира Гатев.
Любопитно е, че в листата на „Нова алтернатива“ има двама представители на Федерацията по металдетектинг, за които търсенето на археологически ценности с метолотърсач е хоби. Те искат хобито им да се регламентира и да си сътрудничат с музеите.