Зам.-председателят на СДС Румен Христов води листата на Реформаторския блок в Русе. Роден е в  Борово. Той е доктор по аграрна икономика. Зад гърба си има солиден политически опит. През 1992 г. е зам.-министър по икономическите въпроси в кабинета на Филип Димитров. Два пъти е служебен министър на земеделието - в кабинета на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски. От 1997 до 2002 г. е главен административен секретар в администрацията на президента Петър Стоянов. През 2011 г. беше кандидат за президент.

- Г-н Христов, тъй като водите листата на Реформаторския блок в Русе, с каква нагласа тръгвате към изборите на 5 октомври?
- Реформаторският блок ще играе с пълна листа, тъй като имаме амбицията да постигнем добър резултат. На последните парламентарни избори, в които и петте формации се явихме самостоятелно, получихме около 11 000 гласа в Русе. Сега амбицията ни е по-висок резултат - един цял мандат плюс втори от остатъка. Амбициозно играем за два мандата.
Ще ми се да напомня, че на евроизборите се явихме като коалиция и малко не ни достигна за два мандата. Но трендът ни е нагоре, петте политически сили в Реформаторския блок имат потенциал, който смятаме да развием. В нашата листа хората са добре образовани, професионалисти, имаме прекрасни специалисти, които работят в сферата на образованието, юристи, бивш областен управител, хора с административен опит. Така че ще бъдем много амбициозни.
- С какви идеи и как ще мотивирате хората да гласуват за вас?
-  Ще се борим за всеки десен глас, за всеки демократ, защото смятам, че партиите, които са в Реформаторския блок, са ярко демократични. Ние сме прозападно ориентирани, проевропейски, искаме да се случат реформите най-после, защото от 2000 година насам те замряха.
В национален план и на регионално равнище ще предложим пакет от мерки за създаване на условия за развитие на българския бизнес, защото смятаме, че работните места се разкриват от частните предприемачи, не от държавата. Не казваме колко хиляди ще бъдат те, но това, което заявяваме е, че ще създадем благоприятни условия за бизнеса. На предприемачеството според нас не трябва да се пречи по никакъв начин.
Смятаме, че на малките и средните фермери - овощари, зеленчукопроизводители, животновъди, трябва да се помогне, но не за сметка на големите, които вече са постигнали едно добро равнище и не трябва да се връщат назад.
Наш приоритет е бизнесът да работи по пазарни механизми, гражданите да се чувстват свободни, органите на властта да не им пречат.
Искаме да убедим хората, че на България е  необходимо проевропейско правителство, защото в момента се води геополитическа битка и страната ни няма интерес от проазиатско, проруско управление.
- Това са общите ви приоритети, а специално за русенските проблеми какво предлагате?
- Реформаторският блок и специално аз си поставям като най-важен приоритет 4-лентовия път Русе-Велико Търново, защото той е от огромно значение за развитието на региона. Лично аз имам бизнес тук и съм наясно колко важна е тази комуникация.
Ще направя всичко възможно и за намаляване или отпадане на таксите на Дунав мост. Този въпрос е от междунационално равнище и той досега не намери категорично решение. Ако на това ниво не можем да го решим, най-малкото ще направим така, че автомобилите с русенска и гюргевска регистрация да минават без такса, за да не се пречи на бизнеса от двете страни на река Дунав.
Другата ни амбиция е летище Русе да заработи. Не е нормално такъв стратегически обект да стои и да се руши. Трябва да се търсят решения, има различни варианти, възможни са дори преговори с летището в Букурещ.
- Споменахте за реформи. Какви реформи предлагате?
- Реформите са много, но ние имаме амбицията да започнем дебата за промяна на конституцията. Реформи са належащи в правосъдието, здравеопазването, образованието. Тези реформи трябва да се случат, макар да си даваме ясна сметка, че те са много непопулярни и че това би накърнило интересите на Реформаторския блок за едни бъдещи избори. Но без тези реформи България няма да върви напред.
- Такива тежки реформи се правят с мнозинство. В бъдещия парламент ще се коалирате ли с ГЕРБ?
- Нека първо постигнем добър резултат, след това ще преговаряме с нашите единствени партньори от ГЕРБ, които са член на ЕНП. Тогава ще мислим по кои теми нашите виждания съвпадат, но мога да ви уверя, че няма да правим механичен сбор, на първо място ще сложим програмите и вижданията за развитие на България.
- Какво искате да промените в конституцията?
- Трябва да отпадне Великото народно събрание, защото това е анахронизъм за цяла Европа. Големи промени предстоят в правосъдната система -  например по отношение на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата. Ако щете и по отношение на броя на народните представители, и по отношение на това дали ще има двукамарен парламент, или не. Бихме могли да допуснем вариант, че с по-малко от 240 души имаме долна и горна камара. Но България най-вече има нужда от ефективна правораздавателна система, за да бъдат сигурни инвеститорите, особено чуждестранните, които не харесват нашите порядки, с които ние може би сме свикнали.