Още 9 политически сили внесоха в Районната избирателна комисия депутатските си листи в последния възможен за регистрация ден - 2 септември. С тях партиите и коалициите, които ще участват във вота на 5 октомври в Русе, стават 25.
От най-разпознаваемите формации на крайния срок заложиха Реформаторският блок и „България без цензура“. Нашумялата от последните президентски избори насам партия на Светльо Витков „Глас народен“ също ще се бори за гласовете на русенци. Водачът на листата й е Мариета Волф, маркетинг и връзки с обществеността в Медицински център за репродуктивно здраве „Д-р Щерев“- Русе.
С пълна листа от 16 души се явява коалиция „Левицата и Зелена партия“. Нейн водач е местният председател на Българската левица Мариян Димитров.
Коалиция „Десните“ е с водач Драгомир Драгомиров. В нея са обединени „Синьо единство“ на Надежда Михайлова и Единна народна партия на Мария Капон и Български демократичен форум.
В политическата надпревара на 5 октомври в Русе ще участват още 3 партии, чиито имена издават претенции за нова политика - „Новото време“, „Нова България“ и „Нова алтернатива“. Водач на листата на първата е Недялко Калъчев, на втората - Живко Чапъров, а на третата - Борис Мачев.
Във вота ще се пробва и партия „Република БГ“. Нейната листа се води от Пламен Георгиев.