Новия си творчески сезон Русенската опера ще открие с цикъла „Музиката на Канада“, в който за първи път в България ще бъде представен канадският композитор Джон Робертсън. Двата концерта са на 4 и 6 септември. 
От 8 до 19 септември в Русе започва мeждународен курс за оперни диригенти под ръководството на виенския маестро Нийлс Мус. „Севилският бръснар“, „Аида“ и „Тоска“ са избраните заглавия за курса, в който ще участват солистите, хорът и оркестърът на операта. Участници са млади диригенти от Италия, Германия, Испания, САЩ, Русия, Япония, Франция и Великобритания. Публиката ще ги види в представленията на 11, 16 и 19 септември от 19 ч в салона на операта.
На 24 септември почитателите на Верди ще преживеят отново арт приключението „Травиата“ с испанското сопрано Лаура Алонсо Падин в ролята на Виолета. 
Преди това на 20 септември предстои рецитал на солистката на Русенската опера Лусине Даниелян, а на 26-и френският диригент Жан-Ив Годен ще представи заедно с русенските оркестранти програмата „Голямата руска музика“ в зала „Филхармония“. Също на 26 септември в салона на операта балетните фенове ще могат да видят спектакъла на балета „Жизел“ от Адам.