Доживотен затвор при специален режим, вместо 20 години зад решетките, ще трябва да изтърпи роденият в Червена вода Николай Ламбаджиев, който заедно със софийския таксиджия Пламен Миланов уби за пари русенския бизнесмен Явор Николов. Това реши състав на Великотърновския апелативен съд. Втората инстанция всъщност уважи изцяло протеста на Русенската окръжна прокуратура, която поиска присъдата на Ламбаджиев да се увеличи на доживотна.
Недоволни от наказанията, които Окръжният съд в Русе постанови в средата на март, бяха всъщност всички страни по делото. 43-годишният Пламен Миланов продължи да отстоява тезата си, че няма нищо с убийството и е невинен, като поиска второинстанционните магистрати да го оправдаят. Ламбаджиев пък оспори размера на определената присъда. Съдът обаче сметна, че той много рафинирано и хладнокръвно е организирал убийството и е личност с висока степен на обществена опасност.
Търговецът на сребро Явор Николов бе прилъган на 25 юни 2012 година на Текето с предложението да купи бутикови сребърни бижута на черно. Идеята на двамата мъже била да го ограбят, но за техен лош късмет той не е имал много пари в себе си. Николов е удрян минимум 25 пъти с чук и газов пистолет по лицето и главата, а след това трупът му е запален. Задържани за зверствата бяха Ламбаджиев и Миланов, които силно влошиха отношенията си в ареста и започнаха да се топят един друг пред съда.
Добрата новина за двамата убийци е, че Апелативният съд заличи двете сестри на погубения бизнесмен като частни обвинители и граждански ищци. Миланов и Ламбаджиев трябваше да платят 50 000 лева за причинените мъки от загубата на сестрата на търговеца Дария Иванова, както и 2500 лева хонорар за наетия от нея адвокат. Второинстанционият съд сметна, че те неправилно са конституирани в обвинителната си роля и трябва да бъдат изключени от процеса. Затова и нямат право да получат присъдените на първа инстанция обезщетения.
Присъдите могат да се обжалват и пред Върховния касационен съд.