Младежи с висше образование и без стаж по специалността вече могат да подават документи в бюрата по труда и да получат шанс за работа в администрацията. Кандидатстването започна от вчера и ще продължи до 30 септември. На висшистите до 29-годишна възраст ще бъде дадена възможността да натрупат стаж и опит по своята специалност в рамките на 9 месеца. Програмата „Старт в кариерата“ им осигурява месечно възнаграждение в размер на 400 лева, както и изплащане на социални и здравни осигуровки.
Кандидатите трябва да са на възраст до 29 ненавършени години към 30 септември 2014 г., да имат завършено висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя конкретно работно място, да нямат трудов стаж по специалността и да са регистрирани в Бюрото по труда.
В Община Русе обявените за стаж позиции са за архитекти, икономисти, юристи и експерти в социалната сфера и биологическите науки. В Боровска община може да кандидатстват икономисти, управленци и компютърни специалисти, а в Бяла - педагози и завършили публична администрация. В Две могили места има за компютърни специалисти, икономисти и прависти. В Иваново се търсят завършили туризъм, икономика, право, обществени комуникации, управление и строителство. В Сливо поле място има за юристи и икономисти. В Ценово - за инженери, компютърни специалисти, прависти и икономисти, а във Ветово - за социални и компютърни експерти, педагози, строители, икономисти и юристи.
Стаж и умения младите висшисти могат да трупат и в Областна администрация, където са обявени места за юристи, икономисти и архитекти.
Програмата се изпълнява за 13-та поредна година. Общо 10 323 младежи са участвали в „Старт на кариерата“ от 2002 до 2013 г., като около 50% от тях са останали на работа в публичната администрация или са си намерили работа при друг работодател вследствие на придобития професионален опит, твърдят от Агенцията по заетостта.