16 политически сили подадоха депутатските си листи за регистрация в Районната избирателна комисия до 1 септември включително.
9 от тях направиха това вчера. Първи влязоха сутринта в РИК представителите на ДПС. След тях дойдоха от коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“. Вчера се регистрираха една след друга и коалициите АБВ и „БСП - лява България“. Червените бяха доста голям екип и в него беше и най-малкият „социалист“, внукът на областния лидер на БСП и кандидат-депутат Милена Хинкова.
Освен тях вчера листите си представиха „Зелените“, „Нова сила“, „Партия на зелените“, „Движение 21“, Социалдемократическа партия и НДСВ.
Партия „Зелените“ участва само с двама кандидати за парламента. Водач е 33-годишният Михаил Михов, който е основател на местната организация и се занимава с алтернативен туризъм. Втори е известният адвокат Анатолий Казаков, но в Търговище той води партийната листа. Бившият участник във вътрешнопартиен вот за председател на СДС в Русе Казаков коментира, че „Зелените“ са от новата генерация партии, за които властта не е самоцел. Ние участваме в тази кампания с нагласата да убедим колкото се може повече хора, че без природа няма бъдеще, отбеляза юристът.
Партия „Нова сила“ е с 5-членна листа. Първи в нея е Гриша Господинов, русенец, който живее в София. „Нова сила“ е създадена от бившия гл. счетоводител на „Атака“ Антон Сираков. С нейната регистрация в изборите ще участват Християнсоциален съюз, „Ера 3“, Българска националрадикална партия, Граждански съюз за нова България и гражданско обединение „Защита на онкоболните“.
Другата екологична партия, която има листа в Русе, е Партията на зелените. Тя е къса, само от двама кандидати - Елвира Цанкова и Антония Арнаудова.
Партията на Татяна Дончева „Движение 21“ също участва с листа. Тя е 7-членна, водачът е известният наказателен адвокат Иван Дочев, който беше защитник и по шумното преди години дело „Хлебна мая“. Петима от кандидат-депутатите са русенци, другите двама са от София.
Социалдемократическа партия ще претендира за вота на русенци само с един кандидат за Народното събрание - Станислав Сираков от София.
НДСВ участва с листа от 11 души, всички непознати лица, включително и водачът Велислав Серафимов.
За разлика от други години броят на малките и неизвестни партии е силно ограничен, а новите и неизвестни лица доминират над популярните политици.