Възпоменателна вечер ще почете 125-ата годишнина от кончината на големия български революционер, писател, публицист и държавник Захари Стоянов на 5 септември. Събитието ще започне в 18 ч в салон „Култура“ на Община Русе и ще премине под наслова „Захари Стоянов: неуморен радетел за основаването на Интерпарламентарен съюз“. Вечерта се провежда под егидата на Област Русе и Община Русе, съорганизатори са библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив - Русе. На събитието ще присъства д-р Соломон Паси, министър на въшните работи (2001-2005) в правителството на Симеон Сакскобургготски.
Слово ще произнесе Йордан Палежев, дългогодишен задълбочен изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов. Във вечерта участват още актьорът Венцислав Петков и клавирното дуо Йоана Делимаркова и Николай Димитров, ученици в НУИ „Проф.Веселин Стоянов“.
Подготвени са и две изложби - на документи от личния архив и книги от домашната библиотека на Захари Стоянов, съхранявани в Държавния архив и в библиотеката.