Пламен Стоилов е избран за Кмет на месеца в анкета на сайта www.kmeta.bg в категория „Фестивали“. 64% е подкрепата за русенския градоначалник, номиниран от Портала на българските общини, заради поредното успешно издание на фестивала „Аз, градът“. Кметът на Русе се състезава с още 4 свои колеги от градове с население над 20 000 души - кметовете на Панагюрище, Троян, Перник и Гоце Делчев.
Културната програма на Русе до края на годината също ще бъде наситена със събития в рамките на кампанията „Русе - град на свободния дух“. От 8 септември започва Есенният салон на изкуствата и културата, който ще продължи до ноември и включва над 40 събития. На 13 септември предстои GREEN ROCK FEST RUSE със специален гост Джо Лин Търнър, вокалист на легендарните групи „Рейнбоу“ и „Дийп Пърпъл“. 
На 21 септември Русе ще бъде домакин на инициатива, която се реализира за първи път в България. Под ръководството на британския композитор, музикант и психолог Тим Щайнер професионални музиканти, певци и танцьори заедно с любители и публика ще представят интерактивен музикален пърформанс. На 27 септември предстои и Русенският карнавал.
През месец октомври ще се проведе национален фотофорум, а декември ще премине под знака на Фестивал на ледените фигури.