Пламен Нунев оглавява листа на ГЕРБ в Русе за трети път, като първия път през 2009 г. бе избран за народен представител като мажоритарен кандидат от 19-ти Русенски многомандатен избирателен район. Нунев е областен лидер на ГЕРБ. Преди политическата си кариера е работил в системата на МВР като началник на Второ районно управление и на РЗ „Полиция“ на РДВР в Русе.

- Г-н Нунев, вече официално стана ясно, че за трети път сте водач на русенската листа на ГЕРБ за предстоящите предсрочни избори...
- Но е като за първи път.
- Защо?
- Защото за мен всеки пореден път е ново начало и съм още по-нахъсан, мотивиран и организиран.
- Значи не ви натоварва тази отговорност?
- Не, по никакъв начин не ми тежи. На човек, който е свързан със спорта и със сигурността, това му действа много мотивиращо и го прави още по-организиран. Доверието, което ми е дала структурата, за мен е най-важното. Това, че изпълнителната комисия на партията ме е утвърдила, за мен е още по-голяма мотивация да работя и да извеждам резултатите на ГЕРБ да бъдат все по-добри.
- Кандидатдепутатската ви листа е почти същата като на изборите миналата година.
- Има две нови лица - общинската съветничка и юрист Наталия Кръстева и членът на младежката структура на ГЕРБ Павел Цветков, който е експерт в туризма. В нея са режисьорът Орлин Дяков, актрисата Теменужка Хараланова. Имаме и двама фармацевти - Бедрос Пехливанян и Марияна Иванчева, хореографът Богдан Донев, от сферата на здравеопазването е д-р Камен Кожухаров. Имаме и един земеделец - Димитър Кънчев, имаме икономисти, експерт по туризъм, инженер-химик, експерт по сигурността. Мисля, че това е една добра листа с професионално подготвени хора, достойни на първо място, отговорни, с добро име в обществото. За една година не се е случило кой знае какво, затова мисля, че е нормално в общи линии същите хора да са в листата, както за миналите избори. Целенасочено е включването в листата на млади хора, затова и средната възраст на кандидат-депутатите от ГЕРБ-Русе е 43 години.
- Ваши опоненти са добре познати имена, които обаче за първи път се включват в надпреварата за парламента като ректора на Русенския университет и общински съветник проф.Христо Белоев, който е водач на листата на БСП, и бившият заместник-кмет и художник Володя Кенарев, водач на АБВ за Русе. Предизвикателство ли е за вас съревнованието с тях?
- Нека всяка партийка да си гледа в нейната къщичка. Аз не искам да коментирам другите партии, а нашата партийна структура. Призовавам всичките си политически опоненти да работим заедно за висока избирателна активност и тогава гражданите на Русе и областта да преценят коя партийна листа ще подкрепят по време на изборите и така ще стане ясно коя е по-добрата.
- Как смятате, че трябва да се работи за висока избирателна активност?
- Самият факт, че има толкова много проблеми в държавата, особено това, което се случи през последната една година, тежкото финансово състояние, всичко говори, че ние трябва да работим заедно, за да има стабилност в държавата. Изключително огромни усилия трябва да се положат, за да вържем двата края до края на годината и това хората го виждат. За мен индикатор са моите срещи с гражданите. Много проблеми имат хората, но идват при нас да търсят съдействие и помощ. Повечето проблеми са битови, лични, здравословни, свързани с местната власт. Ние винаги сме работили в посока партийната ни субсидия да бъде насочена към болни хора, надарени деца, за подпомагане на пенсионери. Старите хора са казали „Направи добро, пък го хвърли в морето. Рано или късно то ще се върне“. Останалата част от субсидията е за нормално развитие на партийната структура.
- Нашироко и отдалеч започна да се обсъжда съставът на бъдещото правителство. ГЕРБ посочи като сигурен партньор Реформаторския блок, но сякаш съюзът е на приливи и отливи. Вие как си представяте бъдещото правителство?
- Мога да го коментирам след 5 октомври. Какъв ще бъде съставът, ще кажат българските избиратели. Естествен партньор на ГЕРБ са от Реформаторския блок. Условията, които те поставят, мисля, че не бива да ги коментираме. Ние не се обиждаме, а сме над тези неща. Самото ни членство в Европейската народна партия, където сме партньори, показва, че е нормално дясно и дясноцентристки партии да работят ръка за ръка, независимо как, къде и по какъв начин. Призовавам нашите политически опоненти да работим заедно за Русе. А и това, че водачите на листите на останалите партии са местни хора, мисля, че са видели един добър пример от нас. И така би било редно да е. За пореден път ще водим позитивна и толерантна кампания, без компромати, но очакваме удари под кръста, макар към момента да няма такива. Сега повече от всякога трябва да работим за връщане на почтеността, достойнството, отговорността и уважението в политиката. Само по този начин според мен могат да се случат нещата. Затова ние като правим политика, сме при хората, при русенци, при българските граждани, защото те ще ни дадат оценка. Макар да бяхме в опозиция една година, ние успяхме да открием малката спортна зала в Европейското училище, детските градини в „Чародейка“ и „Дружба 3“. 36 години не са откривани нови детски градини. Никой не може да ни вземе това, което сме направили, а направеното се вижда.
- И с ДПС ви свързват слуховете. Дори в някои населени места в Русенско се говори, че съвместното сътрудничество е видимо.
- Политическа партия ГЕРБ се стреми към постигане на пълно мнозинство в 43-тото Народно събрание, за да управляваме самостоятелно, защото можем да носим отговорност. Силната ни страна са екипът и ясната визия за бъдещето - какво трябва да правим и как.
- Готови ли сте пак да бъдете опозиция?
- Бяхме 1 година в опозиция. Работим, откриваме, но периодът в опозиция ни беше необходим, за да видим къде имаме пропуски.
- Какъв анализ успяхте да направите?
- Достатъчно ясно сме говорили за пропуските и за грешките по време на управлението ни. Сега смятам, че ако спечелим мнозинството, ГЕРБ ще излезе с един много силен управленски екип, защото има голяма необходимост от структурни реформи най-вече в здравеопазването и образованието. Също и в сектора за сигурност, където е моята експертност. Там бе приет закон за МВР в 12 без 5. Ние ще възстановим конкурсното начало, правомощията на президента при кадровите назначения. Ще върнем звеното за борба с организираната престъпност от ДАНС в системата на МВР. Това, което се случи в специалните служби, не кореспондира с нищо нормално. ДАНС трябва да остане само една контраразузнавателна служба и да бъде в помощ на президента, на министър-председателя, на председателя на Народното събрание - да анализира вътрешната обстановка в страната.
- Какви ще са приоритетите в работата ви след 5 октомври?
- При реализирането на всички секторни политики ние ще имаме основен акцент в развитието на Севера и Северозапада. На първо място това е пътната инфраструктура. Имахме ангажимент, който не успяхме да досвършим - пътя Русе-Бяла-Свиленград. Предварителните предпроектни проучвания са в агенция „Пътна инфраструктура“ и за Русе-Бяла и Русе-Велико Търново са готови. Така че ще има преориентиране на този акцент за двулентов и трилентов път Русе-Бяла-Търново по подобие на Русе-Разград-Шумен. Аз мисля, че всеки русенец, който е пътувал по този път, се радва. През нашия мандат го направихме. Ще работим и за реализиране на магистрала „Хемус“ - 1 милиард лева трябват за там. Ще работим във всяка една посока. Приоритети за довършване остават канализацията на Средна кула и Долапите, новата система за градския транспорт, на която съвсем скоро предстои стартиране, довършването на Спортната зала, което е изключително важно, закриване и рекултивация на старото сметище. Тези неща бяха спрени последните 3-4 месеца, което не е нормално. Около 200 милиона лева са всички тези проекти, които започват да се реализират. Хората искат да видят това, което се прави за тях като блага - да могат да се ползват от тях.
- Вие готов ли сте да заемете министерско място?
- Ние в листите на ГЕРБ имаме достатъчно хора с добър управленски потенциал. Аз няма да предам русенци, защото като водач на листите през 2009 и 2013 година са гласували за мен. Смятам, че тук съм полезен, за да мога да помагам първо на хората, а след това на администрациите, на кметовете в областта.
- Колко депутати от Русе имате амбиция да вкарате в Народното събрание?
- Минимумът е постигнатото през 2009 година - четирима депутати. Максимумът е повече. Не искам да се проявявам като врачка.