С впечатляващо артистично присъствие бе белязано началото на гала концерта на ръководителите на майсторските класове от първата лятна музикална академия „Алегра“, която в момента се провежда в Русе. Швейцарският професор Йоханес Шлефли, който в продължение на две седмици води класа на млади диригенти, отстъпи пулта на своя японски студент, 25-годишния Со Аватсуджи, за първото изпълнение в концерта. Под негово ръководство оркестърът на Русенската опера изпълни увертюрата от операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди, като накрая Аватсуджи неколкократно бе извикан от публиката.
Градацията на настроението в Голямата зала на Доходното здание постепенно нарастваше и достигна апогей, когато след арията от „Палячи“ на Леонкавало, изпълнена от тенора Бойко Цветанов, на сцената излезе цигуларят Светлин Русев. С нестихващи аплаузи неговите почитатели му благодариха за виртуозното изпълнение на две творби на Равел и Сен Санс. Във втората част прозвуча симфонията на Дворжак „Из новия свят“, като диригентът Йоханес Шлефли бе възнаграден с горещи овации на зрителите, мнозина от които не скриваха възхитата си от това, че маестрото дирижира цялото произведение, без да има нотна партитура пред себе си.
Надяваме се високото ниво, което показва първото издание, да се вдига все повече и повече, каза артистичният директор на лятната музикална академия „Алегра“ Петър Найденов, който в гала концерта бе водач на контрабасите. Цветя за музикантите изпратиха русенският кмет Пламен Стоилов и генералният консул на Русия Татяна Грушко, а областният управител Симеон Иванов прати поздравителен адрес на проф.Йоханес Шлефли.