Звездни имена, които водят майсторските класове в първото издание на лятната музикална академия „Алегра“, ще зарадват русенската публика с гала концерт тази вечер от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание. В концерта ще вземат участие концертмайсторът на Симфоничния оркестър на Френското радио Светлин Русев, солистът на Цюрихската опера Бойко Цветанов, соло контрабасистът на Люцернския симфоничен оркестър Петър Найденов. Заедно с русенския филхармоничен оркестър под диригентството на проф.Йоханес Шлефли те ще изпълнят богата програма. В нея ще прозвучат творби на Джузепе Верди, Руджиеро Леонкавало, Джакомо Пучини, Морис Равел, Сен Санс и Антонин Дворжак.
Гала концертът е кулминацията на академия „Алегра“, в която участват три майсторски класа с млади музиканти от 18 държави, сред които България, Великобритания, Германия, Корея, Унгария, Швейцария, Норвегия, Бразилия и др.
Идеята е на русенеца Петър Найденов, който от години живее и работи в Швейцария. Проектът се реализира в партньорство с оркестъра на Русенската опера, Училището по изкуствата и с финансовата подкрепа на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.