С 20 000 души и намаляло населението на Русенска област между 2008 и 2011 година, което ще рече, че с всяка година то се стопява с по 5000 души. Това съобщи председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов на пресконференция по повод демографската катастрофа, която заплашва Русе и страната.
Според акад.Петър Иванов вълна от самоубийства залива страната и всеки ден средно по 16 българи правят опит да се разделят с живота. Трагичното е, че всяка седмица се самоубива и по едно дете, каза той, като поясни, че причините за това са депресиите, пораждани от бедността, безработица, болести, кредити. Освен това по самозапалвания България заемала второ място в света, посочи Иванов.
Според него обаче обективните данни се крият от българските власти, които си затварят очите за демографската катастрофа, съсипваща държавата. Това е геноцид, за който може да бъде сезирана прокуратурата и едно или няколко правителства да бъдат осъдени за престъпно поведение спрямо народа, каза Петър Иванов.