Една от най-авторитетните журналистически организации - базираният във Виена Международен прес институт, публикува интервю с Ася Пенчева като част от серията „Бележки от гилдията: Законите за клеветата в ЕС и журналистиката“. Поредицата разисква докъде стига защитата на интересите на обществото и случаите, в които законодателството волно или неволно се поставя в услуга на цензурата.
Повод за разговора с репортерката на „Утро“ бе съдебното дело, заведено срещу нея заради публикация за малтретирани деца във вече несъществуващия дом „Надежда“, от която бившата служителка в дома Ценка Благоева се почувствала оклеветена, макар че охотно е говорила пред журналистическия диктофон на Пенчева.
Абсурдният случай мина през различни обрати. Първо Районният съд осъжда Пенчева да плати 5000 лева глоба и 1000 лева обезщетение на Благоева. След обжалване Окръжният съд отмени решението поради „погрешно прилагане на закона“ и върна делото за ново разглеждане на делото. Вторият процес не се състоя, тъй като магистратите го прекратиха поради давност. Това обаче още не е краят, защото Благоева обжалва.