Жестокият убиец Тодор Тодоров, който преди малко повече от година наръга с нож жена си Мелиса Кирова и хвърли тялото й във водите на Русенски Лом, за да замаскира убийството, поиска да бъде пуснат от ареста.
Заради това, че разследването е приключило, а здравето на 55-годишния рецидивист се влошавало, докато лежи под ключ зад решетките, адвокатът на Тодоров поиска Окръжният съд да измени мярката му за неотклонение от задържане под стража в домашен арест или подписка. Клиентът му бил освидетелстван от ТЕЛК с 31% инвалидност, кръвното му било високо и започвал да губи зрението си. Освен това имал непълнолетна дъщеря, която след две седмици ще тръгне на училище и искал да се грижи за нея. Сега тя била под опеката на баба си в Сеслав, но жената била много възрастна и болна и не можела да полага адекватни грижи за бъдещата деветокласничка.
Самият Тодор заяви, че преди задържането е работил нелегално за по 1500-2000 евро, но в момента няма пари, с които да плати евентуално парична гаранция. Погубилият жената до себе си мъж изглеждаше съвсем спокоен и не показа грам емоция по време на съдебното заседание.
Разследването действително е приключило и на Тодоров му е предявено обвинение. Ако бъде признат за виновен, ще лежи в затвора най-малко 10 години. Има реална, а не хипотетична опасност той да се укрие и да избяга от наказателна отговорност, тъй като след като е извършил престъплението, вече го е правил и първо е отишъл в Румъния, а след това в Германия. В Хамбург е заловен с Европейска заповед за арест, категорична бе прокуратурата. Според държавното обвинение Тодор трябва да чака присъда в ареста. Още повече, че след броени седмици ще бъде връчен обвинителен акт и ще бъде преместен в затвора в София, където има специализирана затворническа болница и ще му бъдат осигурени по-добри медицински грижи.
Тодор е съден вече 6 пъти, търпял е и ефективни наказания. Излязъл от затвора в средата на 2012 година, когато е освободен предсрочно. В края на юли 2013 година пуснатият на свобода за добро поведение затворник отне живота на майката на тогава малолетната си дъщеря и избяга. По време на разследването стана ясно, че двамата с Мелиса често имали скандали главно заради болезнената ревност на мъжа и заради все недостигащите пари. Вероятно такава е била причината и за караниците във фаталния юлски ден миналата година, когато Тодор наръга жена си в апартамента им в бл.5 в кв.“Дружба 3“ и хвърли тялото й в Русенски Лом. Сега той иска да се върне там, за да прекарва време с дъщеря си. Първоначално се смяташе, че Мелиса е изчезнала, но след като тялото й бе открито след близо 2 седмици престой във водата, стана ясно, че става въпрос за убийство.
Окръжният съд вчера отказа да пусне у дома убиеца, като посочи, че и хипертонията, и диабетът на Тодоров датират отпреди пребиваването му в ареста и освен това той получава медикаменти и има достъп до медицински прегледи. А и 10-те месеца, през които е задържан, не са единственият период в живота му, когато не е полагал грижи за детето си. Напротив - докато е лежал в затвора, също не е изпълнявал родителските си функции. Мярката със сигурност ще се обжалва и пред Апелативния съд във Велико Търново. След месец-два се очаква Тодор да влезе в съдебна зала в ролята на подсъдим, тъй като делото трябва да тръгне по същество тази есен.