- Отново филмовата музика е доминанта и в лятното турне CINEMA СONCERTOS. Кое е магичното за Васко Василев в тази музика?
- Играта на асоциации, свободата на въображение, което дава едно произведение. Музиката за мен винаги е била визуално изкуство и когато се свърже с вълшебството на киното, става наистина голямо изкушение.
- Самият вие представяте ли си кинематографично едно музикално произведение - със сюжет, с образи, с действие?
- Абсолютно. И намирам това за най-важната част от работата ми като изпълнител на сцена. Свиренето на цигулка не е само техническа подготовка, когато си артист, ти си разказвач и трябва да работиш комплексно с всички сетива на публиката.
- Кой е филмът, който ви е впечатлил с особена сила напоследък?
- Филмът, който винаги нося в главата си, е „Сибирският бръснар“.
- Казвате, че отдавна искате да направите лятно турне, но все не успявате да намерите време. Как го направихте това лято? Лишихте ли се от нещо?
- Не мога да го нарека лишение, но просто реших, че морето тази година ще го гледам от сцените на летните театри. Щастлив съм, че ще можем да направим концертите под открито небе.
- Мислите ли за следващ проект и какво ще бъде новото, към което ще се обърнете - вие сте известен като човек, който не се повтаря, който винаги търси нещо ново и различно, като правило нетрадиционно и необичайно?
- Темата за „следващия проект“ е винаги много важна част от всичко, което правя в момента. Обикновено в най-натоварените моменти се случват най-интересните идеи. Сега все още не мога да кажа нищо, но България е винаги едно на ум в графика ми /усмихва се/.
- Русенци са щастливи, че почти задължително попадат в списъка на градовете, където радвате хората с изпълненията си. Имате ли някаква специална изненада за тях сега? Още повече, че именно в Русе ще бъде финалният концерт в тази ваша лятна програма.
- Засега не съм мислил за нещо специално, но все пак в началото на концертите никога не се знае какво ще ни хрумне до края.
- Какво ви предстои след това до края на годината?
- Заминавам за Лондон, имам концерти в Испания, както и голямо турне в Азия през есента. Отново по-сериозен период в Япония и отново Англия.
- А време за почивка предвижда ли се в графика ви? Кога, къде и как?
- Почивката е като сменям страната, репертоара и музикантите, с които работя. Не планирам почивка в класическия смисъл.
- Говори се, че вашата „кулинарна авантюра продължава“. Разкажете малко за това. Какво вече умеете да приготвяте?
- Все още е повече авантюра и по-малко кулинарна. Истината е, че промених отношението си към храната и се опитвам да отделям повече време... Мога да правя миш-маш и баница... Мога айрян...
- Към какво се стремите повече, докато готвите - към перфекционизъм и спазване на детайлите и пропорциите в рецептите или към повече артистизъм и импровизации?
- Опитвам да балансирам между двете - аз съм везна, все пак.
- Кои кулинарни специалитети са ви впечатлили най-силно в различните държави?
- Обичам всички видове кухня. Почти няма нещо, което не обичам. Преди да тръгна към някоя дестинация, винаги знам какво искам да ям, къде са любимите ми ресторанти.