Известният американски професор Самуел Рефетов, номиниран за Нобелова награда, ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“. Това ще стане на предстоящото заседание на Общинския съвет на 11 септември. Предложението е внесено от общинските съветници Искрен Веселинов, Бедрос Пехливанян и д-р Кирил Панайотов.
Очаква се проф.Рефетов да дойде в Русе на 16 септември, когато тук ще се проведе медицинска конференция с негово участие. Това ще бъде първото завръщане на световно известния учен в родния му град след 65-годишно отсъствие.
Професорът от университета в Чикаго и откривател на Рефетовия синдром - мутация на рецептора на щитовидния хормон, е роден в Русе през 1937 г. 12 години по-късно семейството му се преселва в Белгия, а след 5 години заминава за Канада. От 1969 г. Самуил Рефетов работи в Чикагския университет, където в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика.
За първи път след емигрирането проф.Рефетов се завръща в България през 1998 г., но в родния си град не е идвал и това, според собствените му признания, е отдавнашна негова мечта. Той е автор на над 500 научни труда, доктор хонорис кауза на университети в Италия и Белгия. През 2012 г. получава награда за цялостен принос „Фред Конрад Кох“ на Американската ендокринна асоциация. През 2014 г. проф.Рефетов е номиниран за Нобелова награда по физиология и медицина.