"Отървахме се от пияницата Козмин Моци", прегръщат се в "Динамо" Букурещ след трансфера на бранителя в "Лудогорец" през лятото на 2012 г.

По това време защитникът, за когото сега говори целият свят, има твърде незавиден имидж в родината си. Той е първа писта по заведения, където надига чашката и прегръща красиви девойки на дансинга. На сутринта съвсем естествено му е лошо и няма как да се раздава на тренировката. Румънските медии са убедени, че Козмин ще е поредният таланат, тръгнал по кривия път и сам провалил шансовете си да играе футбол на високо европейско ниво.

"Козмин беше оценен на 4 млн. евро през 2008 г. и изглеждаше, че има всички шансове да играе в европейски гранд. В същото време него си го влечеше нощният живот и той често беше засичан по нощните клубове.

Изцепките му съвсем естествено притеснили евентуалните купувачи, между които се споменаваха имената на "Лацио" и "Евертън", разказва румънският журналист Джика Пецу.

Тогавашният президент на "римските орли" Клаудио Лолито все пак пристига в Букурещ, за да преговаря за правата на защитника. Двете страни така и не успяват да се споразумеят за трансферната сума.

"Рома" също проявява интерес, но босовете на "вълците" не са навити да извадят 4 млн. за играч, който хич не обича да си ляга в осем.

"Не е вярно, че съм любител на чашката. Нямам и навика да обикалям баровете. Всичко това са силно преувеличени истории. Знаете, че хората обичат да преповтарят слухове и да ги превръщат в истини. Единственият ми грях е, че пуша, но това не пречи на спортната ми форма. Не знам дали кариерата ми щеше да се развие във възходяща посока, ако бях подписал с "Лацио".

Нямам навика да се обръщам назад и това ми носи успехи.

Сега с "Лудогорец" ще играя в Шампионската лига", радва се бранителят.
Той е един от най-скъпите трансфери на "Лудогорец", чийто шефове явно са убедени, че ще успеят да вкарат в правия път купонджията. В Румъния твърдят, че българският тим е платил 400 хил. евро за правата му. Моци със сигурност върна всяко едно от вложените в него евро с изявите в със сигурност най-драматичния мач в историята на българския клубен футбол.

Футболни статистици от цял свят отсякоха, че неговото постижение да вкара една дузпа и да спаси две в трилъра с наказателните удари в мача със "Стяуа" е без аналог в историята на най-популярната игра. Любопитното е, че треньорът
Георги Дерменджиев е видял вратарските качества на румънеца
по време на тренировки. В мачлетата за разпускане Моци нахлузвал ръкавиците и често правел страхотни спасявания, а след това се майтапел с нападателите. Нямаше никакъв майтап в мача с румънците, когато техният сънародник танцуваше под рамката, а след това се мяташе като котка.

"Радавм се, че сега всички говорят за представянето ми на терена, а не за това какъв съм извън него. Доказах кой съм и какво мога. Не желая никога повече да съм вратар", категоричен е Козмин Моци.