Подвигът на защитника на "Лудогорец" Козмин Моци срещу "Стяуа" - заставането на вратата след червен картон на титуляря Владислав Стоянов в 119-ата минута, вкарване на една дузпа и спасяване на две, няма аналог в световния футбол. Да не говорим, че с фантастичните си реакции под гредата румънецът класира тима от Разград за групите на Шампионската лига и осигури гарантиран приход от минимум 8,6 млн. евро.

Статистици, аналитици, журналисти и фенове цяла нощ ровиха из дебрите на глобалния интернет, за да открият аналог на извършеното от Моци. Според "24 часа" най-близо до негово изпълнение е бил хърватинът Младен Петрич на 23 ноември 2006 г. в групите на турнира за купата на УЕФА (сега Лига Европа). Неговият "Базел" играе у дома срещу френския "Нанси" и в 90-ата минута за нарушение в наазателното поле е изгонен вратарят Франко Констанцо. При резултат 2:2 на вратата застава Младен Петрич, който спасява дузпата.

Но, първо, това е само един 11-метров, второ, Петрич не вкарва, и трето, в крайна сметка "Базел" е последен в групата и отпада. А Козмин Моци влезе завинаги в историята на футбола, а вероятно ще бъде и увековечен в Разград. Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев обеща една от трибуните на бъдещия нов стадион да бъде кръстена "Моци".