Без тежки спорове бе постигнато споразумението между политическите сили за разпределението на ръководствата и членовете на секционните комисии на вчерашните консултации в Община Русе, свикани от кмета Пламен Стоилов.
Секциите са 206, общият брой на членовете на комисиите е 1816 души, а в ръководствата им влизат 618 души. Квотите на политическите сили са следните: ГЕРБ - 700 места, „БСП-лява България“ - 619, ДПС- 268, „Атака“ - 157, Реформаторския блок и за „България без цензура“ - по 36.
В ръководния състав ГЕРБ и „БСП-лява България“ ще имат по 206 представителя, ДПС - 130, а „Атака“- 76. Всички участници в консултациите се съгласиха с предложението на Свилен Иванов от ГЕРБ председателите, зам.-председателите и секретарите да се разпределят на квотен принцип по модела, който вече беше използван на евроизборите. Иванов предложи още двете най-малки политически сили да получат право сами да изберат секциите, в които ще имат свои представители.
Отбелязвайки, че реформаторите пак ще бъдат само пълнеж, Евгений Хараламбиев призова големите политически сили този път да изпратят в СИК подготвени хора, за да не се налага на членове на РБ да влизат в ролята на председатели и секретари вместо тях.
На евроизборите имаше проблем, но сега сме взели мерки, каза в отговор Свилен Иванов.
Като цяло консултациите преминаха в конструктивен тон, ако не се брои емоционалната реакция на Георги Пейчев от ББЦ по отношение на реформаторите. Повод за нея стана фактът, че РБ е готов с избора на СИК, в които иска присъствие. 
Кметът Пламен Стоилов призова политическите сили да предупредят хората си в секциите, че копирните машини не бива да се изполват за лични нужди. На вота през май в някои секции тонерите свършиха още към 11 часа, оказа се, че членове на СИК са размножавали студентски лекции и лични документи, огласи той. А секретарят на Общината Димитър Генков предупреди партиите и коалициите навреме да информират хората си, че ще бъдат членове на секции, защото на евроизборите мнозина от тях не знаели за това.
До 2-3 септември разпределението на хората по СИК трябва да е готово, тъй като на 4 септември списъците ще бъдат внесени в РИК.