12 имота в местността Дрибака в землището на Николово ще бъдат пуснати на търг за първи път по новите цени, които общинските съветници приеха преди месец специално за раздаваните някога по прословутия параграф 4 парцели. Това са по около половин декар земя в местности около града, които от десетилетия са превърнати във вилни зони.
До новата тарифа се стигна, след като стана ясно, че към някои от местностите гражданите проявяват голям интерес да ги закупят на ниска данъчна оценка, а след това ги препродават няколко пъти по-скъпо. Специална комисия от общински служители и съветници предложи цените на т.нар. параграфски имоти да се изчисляват според местонахождението им и инфраструктурата около тях. Местността Дрибака например е край николовското езеро и е една от най-апетитните територии, затова за нея е предложен най-високият коефициент 4.
Началната цена на предлаганите сега за продажба парцели е 4 пъти по-висока от данъчната оценка. Така например 585 км. метра земеделска земя е с начална цена 2340 лева, в която не са включени ДДС и дължимите данъци и такси. Желаещите да я закупят, ще трябва да наддават.