Лидерът на ДПС Лютви Местан е водачът на изборната листа на ДПС в Кърджали, на трета позиция е председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Ердинч Хайрула, депутат от 42-то НС и бивш кмет на Момчилград, е втори в списъка на 10-те кандидати за новия парламент. Две са жените в партийната листа – младежката лидерка Салиха Емин и зам.-кметът по образованието и културата в Кърджали Елисавета Кехайова. Ексдепутатът от предишното НС Мустафа Ахмед, председателят на сдружението "Толерантност" Айхан Етем, зам.-областният управител на Кърджали Муса Юсуф, областният младежки лидер Байрам Байрам и на младежката организация в Джебел Сейфи Мехмедали са другите кандидати за вота на избирателите в района. Листата ще бъде регистрирана на 2 септември в РИК.

"Очертава се да имаме депутати от всички области заради избирателната система. На този вот ще има много повече секции в чужбина, като в Турция те ще бъдат поне 150, прогнозира областният председател на ДПС Бахри Юмер. Според него че 90% от българските изселници там подкрепят ДПС и очакванията са за 100 000 гласа само отвъд Капитан Андреево. Той подчерта, че се работи усилено и за мобилизиране на резерв от други 100 000 избиратели у нас. По предварителните сметки ДПС щяло да спечели 600 000 гласа в национален мащаб, а само в Кърджалийския район – 62 000.

За вота на избирателите ще се борят и Цвета Караянчева, първа в листата на ГЕРБ, Милко Багдасаров – водач на БСП, Росен Петров от България без цензура, журналистката от тв "Скат" Ирина Караджова от Патриотичен фронт.