Как има пари за магистрали, рязане на лентички и непрекъснати пътувания с хеликоптера, а за децата няма? Да имаш дете, вече не е благословия, а проклятие! С такива остри изказвания близо 50 майки, които се включиха в националния протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки, описваха положението, в което се намират. Негодуващите обясниха, че с детските за един месец, които са 35 лева, могат да си покрият разходите единствено за памперси. С 310 лева общо, които получавам, трябва да издържам не само двете си деца, но и себе си, как да стане?, вдигаше рамене една от протестиращите майки.                      А 1 ден живот на мен и децата ми ни излиза 50-60 лева, описа реалното положение друга. И в Англия една кутия мляко струва 13 лева и стига за 3 дена, но едва ли майчинството им може да се сравнява с нашето, възмущаваха се събралите се жени.
Младите родители бяха дошли с бебетата и малките си деца и основният въпрос, на който искат отговор от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, е защо размерът на майчинството през втората година е по-нисък от минималната работна заплата. Дори майките получават с един лев по-малко от прага на бедността, който е 241 лева. Именно това ги кара да се чувстват пренебрегнати и отритнати от държавата. Ако майчинството стане 290 лева и се изравни с минималната заплата, пак няма да могат да покриват всичките си разходи, но това поне ще бъде някакъв жест към тях. Заради всичко това част от жените са убедени, че най-добрият изход е терминал 1 на летището. Именно с доходи от работа в чужбина се издържат не малко семейства с деца, стана ясно на вчерашния протест.
Някои от протестиращите заявиха намерение, ако не видят промени в скоро време, да нощуват с децата си пред сградата на Общината, докато техният глас не бъде чут. Те дори посъветваха управниците да не харчат пари за ремонти на училища, защото в близките години няма да има кой да учи в тях и ще трябва да ги затворят. Като пример за социално ориентирана държава беше посочен Кипър, където една от протестиращите жени работи сезонно и макар че е чужденка, получава 1000 евро от държавата за двете си деца. Освен че не могат да разчитат на финансова подкрепа от държавата през първите две години на майчинството си, майките се чувстват в безизходица и защото след това не могат да си намерят работа. Причината е, че масово работодателите отказвали да наемат жени с малки деца, защото щели да отсъстват често.
Подкрепа на исканията на майките декларира общинският съветник от Синята коалиция+ВМРО Искрен Веселинов, който присъства на протеста. На 5 ноември от 17.30 часа ще се проведе национален протест срещу безобразията в държавата, който ще тръгне от Халите и ще продължи до сградата на Общината.
Още за протеста на майките на страница 10.