Замяната на кръстовището до магазин „Джъмбо“ с кръгово движение и изграждане на околовръстен път, който да отвежда натоварения трафик по трасето Русе-Кубрат извън Червена вода, са основните искания в обръщението, което група съветници внасят за одобрение в Общинския съвет. Апелът е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и идва след многобройни жалби на жители на Червена вода, че денонощно минаващите през селото тежки камиони не им дават нито минута покой и вече са се напукали стените на къщите им.
През юли общинските съветници бяха запознати с проблема от живеещия на централната и най-засегната улица в селото „Г.С.Раковски“ Милко Даскалов, но борбата на червеноводчани продължава повече от година, засега без никакъв успех, само с мъгляви обещания за някаква промяна в бъдеще неопределено време. Причината за тази уклончивост е, че исканият от селото основен ремонт на непобутвания над 20 години път и изграждането на обходен маршрут е скъпо начинание, което изрично трябва да бъде заложено в държавния бюджет.
Точно за това настояват съветниците, които очакват внесеното от тях обръщение да стане обща позиция на Общинския съвет и тя да бъде взета под внимание от  МРРБ и АПИ.
Наред с това се предлага поставяне на камери за контрол на скоростта на движещите се в селото автомобили, които често надхвърлят наложените от закона ограничения. Друг важен акцент в проектодокумента е искане за основен ремонт на пътя Русе-Кубрат с приоритет на отсечката на територията на Червена вода, тъй като множеството неравности водят до вибрации, които разрушават къщите.
Тормозът е денонощен. Все още имаме надежди за справяне със ситуацията, но транспортът расте със секунди. Ако продължаваме все така да търпим, след 10 години ще трябва да си съборим жилищата и да ги строим наново, недоволстват хората в Червена вода, които са депозирали в деловодството на Община Русе подписка с имената и ЕГН-тата на 116 души от селото.