Докато „Дунав“ се готви за петъчно дерби от първенството на „В“ група срещу „Кубрат“, отбори от двата най-близки съседни града ще играят мачове от евротурнирите. „Лудогорец“ ще посрещне днес „Стяуа“ в реванш от Шампионската лига, а утре „Астра“ ще търси път към групите на Лига Европа като домакин на „Лион“. В първия мач тимът от Гюргево победи французите на тяхна земя с 2:1, като в редиците на лионци бе съотборникът на Димитър Бербатов от „Тотнъм“ Стед Малбранк.
„Астра“ е явление като „Лудогорец“ - отбор от малък град с богат собственик. Гюргевският аналог на Кирил Домусчиев е Йон Николае, който премести тима от Плоещ. Според списание „Форбс“ Николае е най-заможният румънец. Бизнесменът има земя и в района на Свищов. Миналата година той дори бе хвърлил въдицата, че ще стане спонсор и на „Академик“, но после си затрая.
Отборът от Гюргево завърши през миналата година на трето място в елита на румънското първенство. И сега върви трети в шампионата на северните съседи веднага след „Петролул“ и „Стяуа“. Резултатите на тима дотук говорят, че отново ще играе основна роля в румънската Лига 1: „Конкордия“-“Астра“ - 0:2, „Астра“-“Брашов“ - 5:0, „Ботошани“-“Астра“ - 1:0, „Астра“-“Студенцеск“ /Яш/ - 2:1, „Рапид“ /Букурещ/-“Астра“ - 0:2.
Феновете на „Дунав“ Тихомир Вълков и Калоян Кючуков имат преки впечатления от играта на „Астра“, защото често пътуват отвъд реката и заемат места на основно обновения „Марин Атанасович“.
„Стадионът за 10 000 зрители е прекрасен с новите две трибуни и електрическото осветление. За последно гледахме мача на румънците срещу словаците от „Слован“ /Либерец/. Да си на европейски мач на една педя от дома си заслужава“, обясни Калоян Кючуков.
„Гледах „Астра“ в мачовете за първенство и срещу „Слован“. На „обикновен“ двубой се събират 5000-6000 зрители. Атмосферата е копие на тази в Разград със сравнително малката агитка. Когато мачът не върви, повечето зрители наблягат на семките. Като класа отборът на „Астра“ е съизмерим с „Лудогорец“, допълни Тихомир Вълков.
Звездата на тима е нигериецът Кехинде Фатай, който ще получи скоро румънски паспорт и ще стане национал на северните съседи. Новото име в отбора пък е игралият в ЦСКА французин Елиот Гранден. Елиот, който успешно осъди „армейците“ за забавени заплати, пристигна в „Астра“ от „Блекпул“.
Така, разпънат на футболния кръст от юг с „Лудогорец“ от град Разград с 32 000 жители и на север от „Астра“ с 60 000 гюргевчани, фенът от Малката Виена има възможност да избира мачове, зрелище, шоу. Вероятно  този „сандвич“ е като буца в гърлото, когато човек се сети, че „Дунав“ играе във „В“ група, но какво да се прави - нямаме си нито Домусчиев, нито Николае!
Но пък нали казват, че където е текло, пак ще тече.
Само дето не знаем колко още време трябва да чакаме силна футболна дунавска вълна. Докато чакаме, ето ти Гюргево, ето ти Разград!