11 автори на съвременно изкуство търсят нови измерения и образи на исконния смисъл, заложен в нещо толкова простичко, каквото е птичето гнездо. Гнездото като дом и любов, но и като място, откъдето започва полетът, ще провокира творческите инвенции на Маркос Видал от Испания, Некел Шолтус от Люксембург, Франсоаз Род от Франция, Яна Куновска от Македония, а също на варненците Виктория Георгиева-Маус и Николай Божинов-Никкалай, младата авторка от Исперих Емине Садкъ и русенците Георги и Таня Пасеви. В ятото на участниците в тазгодишното, 15-о поред, издание на международния симпозиум за съвременно изкуство „Ломея“, са и традиционните куратори - Пенка Минчева и Димитър Грозданов.
Тази година художниците ще творят в Божичен, обясни Цонка Христова, директор на Природен парк „Русенски Лом“, който е и главен организатор на арт събитието, финансирано вече трета година по оперативна програма „Околна среда“. Красотите на Поломието и неговите причудливи обитатели със сигурност ще накарат участниците в симпозиума да създадат с различни техники нови образи за своите инсталации, скулптури, фотографии, живописни творби. Участниците ще се разходят до Нисовския скален манастир, ще прекарат една вечер на вдъхновение на брега на реката, ще се запознаят с богатството от птици, които гнездят в парка, съобщи Христова.
В събота преди откриването на изложбата с произведения, създадени по време на симпозиума, ще бъдат пуснати на свобода птици, които ще бъдат специално докарани в Божичен от Спасителния център в Стара Загора. В неделя в 18 ч експозицията ще бъде представена и в Художествената галерия в Русе, където зрителите ще видят и работи от също тъй традиционния фестивал „Процес-Пространство“, провел се през юни в Балчик.