Златен медал и най-добър личен резултат постигна параолимпиецът от Глоджево Ружди Ружди в дисциплината тласкане на гюле по време на провелото се в английския град Суонзи европейско първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания. 23-годишният младеж, който бе обявен за Спортист на годината за 2011 година за България за спортисти с увреждания, вече е в дома си в Глоджево и мисли за предстоящите състезания.
„Това за мен е все едно съм донесъл златен медал от олимпиада. Голяма борба падна, тъй като всички състезатели от олимпиадата без един човек се явиха на първенството“, споделил Ружди на близките си. Той е много щастлив от постижението си и изразява искрени благодарности на треньора си Радостин Тодоров.
Освен първото място при гюлето, Ружди постигна две пети места - при хвърлянето на диск се разписа с 32.72 метра, а при копието завърши с резултат 24.60. Спортистът така и не се възползвал от правото си да направи 3 опита за всяка дисциплина, тъй като треньорът му заявил, че първите му две хвърляния са били изключително успешни и няма смисъл от трети опит.
Ден след като се прибра вкъщи, 23-годишният параолимпиец вече започна зимната си подготовка, като се захвана с вдигането на тежести. За няколко месеца той успял, макар и трудно, да качи 10 килограма мускулна маса по съвет на треньора му, за да постига още по-големи успехи. Качването на мускули е и негова цел за предстоящите световни първенства догодина. От няколко месеца с лични средства и помощ от спонсори Ружди ползва собствена фитнес зала в дома си.
Параолимпиецът замина за Англия миналата неделя с още 9 спортисти от България. Седем от тях завоюваха общо 11 медала, между които 4 златни отличия.